Enquesta Catalunya: Els catalans demanen eleccions i rebutgen la DUI

El 68% dels ciutadans reclamen comicis per intentar resoldre el conflicte

El 55% opina que l'1-O no legitima declarar l'Estat català i el 40% creu que sí

zentauroepp40576627 graf778 barcelona  17 10 2017   miles de personas se han con171019210535

zentauroepp40576627 graf778 barcelona 17 10 2017 miles de personas se han con171019210535 / Quique Garcia

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ni DUI, ni article 155. Ni el pla de Carles Puigdemont, ni el de Mariano Rajoy. En el moment de més voltatge polític de les xacroses relacions entre Catalunya i Espanya, la majoria dels catalans opinen que l’única solució que pot evitar mals irreversibles seria la convocatòria d’unes eleccions al Parlament. Ho pensen així dos de cada tres ciutadans entrevistats pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, i ho subscriuen gairebé la meitat dels catalans partidaris de la independència, allunyant-se amb això dels postulats que ara defensen el president i la majoria del seu Govern. El treball de camp s’ha efectuat aquesta mateixa setmana, arran de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i mentre tanscendien els detalls de com aplicarà el Govern el 155.

El 68,6% dels catalans advoquen per anar a les urnes per intentar resoldre l’enfrontat conflicte, davant el 27,4% que rebutja aquesta idea. Però entre els secessionistes hi ha una forta divisió d’opinions: el 48% recolza els comicis i el 47,2% refusa aquesta opció. Òbviament, la fractura es plasma així mateix entre els votants del PDECat, ERC i fins i tot, encara que en menys intensitat, la CUP. El 55% dels que tenen previst votar l’antiga CDC volen eleccions, mentre que el 40,8% s’hi oposa. El 51,4% dels votants republicans rebutgen anar a les urnes, però un gens negligible 43,5% recolzen la convocatòria. Demanen comicis fins i tot un de cada quatre electors cupaires.

DIVISIONS A BANDA I BANDA 

La via electoral, aplaudida sobretot pels sectors moderats del PDECat, és la favorita dels catalans també quan al mateix temps se’ls plantegen altres dues sortides: declarar de forma immediata la independència o renunciar a la DUI i negociar amb l’Estat. El 36,5% dels sondejats consideren que el president hauria de convocar eleccions a fi d’evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució; el 29,3% declararien ja l’Estat català; i el 24,8% demanen a Puigdemont que deixi de banda la DUI i accepti dialogar amb el Govern central sense línies vermelles.

El panorama és diferent, encara que gens monolític, entre els partidaris de trencar amb Espanya. El 58,8% dels independentistes reclamen la DUI immediata; el 16,3% advoquen per eleccions; el 15,7% prefereix que es renunciï a la secessió en favor del diàleg. La DUI troba una àmplia acceptació en l’electorat de la CUP (79,2%), és bastant majoritària entre els votants d’ERC (61,6%) i guanya pels pèls al calador postconvergent (52,1%). Tot i així, un de cada quatre votants del PDECat es decanten per les eleccions com a sortida.

Els no independentistes també estan una mica dividits, encara que en aquest cas entre el camí cap a les urnes i el de la negociació. El 54,6% exigeix comicis, mentre que el 33,1% s’inclina pel diàleg. Significatiu resulta que entre els votants del PPC siguin més els que demanen que es negociï (47,4%) que aquells que desitgen eleccions (36,8%), quan Rajoy sembla que utilitzarà l’article 155, entre altres mesures, per forçar la convocatòria electoral a Catalunya. ¿I els comuns? Doncs el 47,3% dels seus electors reclamen comicis i el 38,2%, que s’avorti la DUI i es negociï. Només el 7,3% dels votants de Catalunya en Comú elegeixen declarar ja la independència.

DUI IL·LEGÍTIMA 

Per més que els catalans condemnin la repressió policial de l’1-O, més de la meitat dels entrevistats (55,6%) sostenen que els resultats del referèndum unilateral no legitimen la DUI, visió que comparteixen un de cada cinc secessionistes. En canvi, quatre de cada 10 enquestats sí que veuen legítima una declaració que per al 48% no es va produir el 10 d’octubre, amb l’ambigua frase de Puigdemont. El 37,5% sí que creu que el president va proclamar la secessió. Entre els independentistes, el 52% considera que sí, però el 39% opina el contrari.

La divisió social encara es nota en altres preguntes del sondeig. Gairebé la meitat dels catalans, el 46,1%, voldrien que el conflicte s’acabés amb un pacte que dotés de més autogovern Catalunya, mentre que el 36,1% preferirien la independència. La fractura és encara més gran entre els secessionistes a l’hora de vaticinar el final del túnel: el 40,1% confia a veure un Estat català, però el 42,8% no té la mateixa esperança. Quan el setembre del 2015, abans de les últimes eleccions, els independentistes van haver de contestar a una pregunta similar, només el 21,8% confiava que la secessió es faria realitat, mentre que el 61,8% no tenia la mateixa percepció.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP.

-Tècnica d'investigació: entrevistes telefòniques assistides per ordinador.

-Univers: població de 18 anys i més a Catalunya.

-Nombre d'entrevistes: 800.

-Mostreig: Estratificat per dimensió de municipi amb selecció aleatòria de cases i quotes encrueades de sexe i edat per a la selecció de les persones.

Notícies relacionades

-Error de la mostra: +/- 3,5% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: del 16 al 19 d'octubre.