El suport dels socialistes al 155 obre una esquerda al PSC

Parlon deixa l'executiva del PSOE i diversos alcaldes rebutgen les mesures del Govern

Iceta insta Puigdemont a convocar eleccions per evitar la fractura interna

Pedro Sánchez, Miquel Iceta i Núria Marín, aquest dilluns a l’executiva del PSC.

Pedro Sánchez, Miquel Iceta i Núria Marín, aquest dilluns a l’executiva del PSC. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

Els socialistes catalans es troben a punt de la implosió interna. Intramurs, la incomoditat per l’alineació del partit amb l’activació de l’article 155 és màxima i la primera conseqüència és que l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va renunciar ahir mateix al seu càrrec en l’executiva del PSOE i encapçala un sector d’alcaldes que exigeixen al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que dissenteixi de Pedro Sánchez i s’oposi al cop de destral a l’autogovern.

Davant aquest panorama, d’ampli descrèdit en l’escenari catalanista, on sempre s’ha mogut el PSC, i de descontentament intern, només hi ha una solució que eviti que la temperatura de la caldera socialista arribi a màxims. I és la convocatòria d’eleccions. I a això s’ha dedicat en les últimes hores Iceta, que dijous passat es va veure discretament amb Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat per sol·licitar-li l’avançament electoral. El mateix Iceta, una vegada Mariano Rajoy va comunicar l’abast de l’article 155, va proposar, a través de Twitter, una doble sortida al president: o convocar eleccions o anar al Senat per oferir un pacte d’Estat per a Catalunya. Tot sota el recordatori que «sortir de la legalitat era provocar el xoc de trens».

EL PAPER DELS ALCALDES

A més d’Iceta, van ser diversos els alcaldes i alcaldesses socialistes que van utilitzar les xarxes socials per reclamar a Puigdemont que convoqui a les urnes. Alguns, com Núria Parlon, Jordi Ballart, Josep Mayoral i Ignasi Giménez (alcaldes de Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Granollers i Castellar del Vallès, respectivament), van demanar en un comunicat que el PSC s’oposi a la intervenció de l’autonomia.

Notícies relacionades

El secretari d’Organització, Salvador Illa, va emplaçar el president Puigdemont a escollir un dels camins proposats per Iceta. És a dir, o les «garanties» d’uns comicis o la compareixença «sense condicions prèvies» a la Cambra alta espanyola. Illa ha afirmat que fins que el Senat no ratifiqui les mesures aprovades ahir al Consell de Ministres el PSC seguirà treballant per a un «acord polític».