¿Carles Puigdemont va declarar la independència al Parlament?

El missatge del president ha sigut interpretat com una DUI en suspens però també com una mera declaració d'intencions

2
Es llegeix en minuts

Sí però no. Ni sí ni no. Sí en diferit... El que és clar és que els fragments clau que va pronunciar Carles Puigdemont al ple de dimarts no tenen prou claredat per portar a una conclusió unànime. ¿Va declarar la independència i després la va posar en 'stand by'? ¿Ni tan sols va arribar a declarar-la encara que ho sembli? Com en la reacció que ha ofert aquest dimecres Mariano Rajoy al que va passar un dia abans al Parlament, depèn del vidre amb què es miri.

Les paraules del president

Literalment, el que va dir Puigdemont va ser: "Arribats a aquest moment històric, i com a president de la Generalitat, assumeixo, al presentar els resultats del referèndum davant tots vostès i davant tots els nostres conciutadans, el mandat del poble que Catalunya es converteixi en un Estat independent en forma de república. Això és el que avui fem amb tota solemnitat, per responsabilitat i per respecte. I amb la mateixa solemnitat, el Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d'independència perquè en les pròximes setmanes emprenguem un diàleg sense el qual no és possible arribar a una solució acordada".

Sí que la va declarar però la va suspendre

Notícies relacionades

La primera interpretació, i a la qual van arribar Junts pel Sí (en la seva versió oficial) i Ciutadans (amb més vehemència que ningú), al marge de dirigents d'altres partits a títol individual, és que sí que hi va haver DUI encara que fos en diferit. Aquest "assumeixo [...] el mandat" i aquest "suspengui els efectes de la declaració d'independència" serveixen d'arguments per a aquesta hipòtesi. També hi ajuda la descripció dels fets que va efectuar la premsa internacional. La majoria de diaris van donar per fet que el president va fer la DUI i després la va deixar en pausa. Les tres principals associacions de fiscals d'Espanya també van ratificar aquesta hipòtesi a l'afirmar en un comunicat que la declaració d'independència s'havia "consumat tristament".

Ni tan sols la va declarar

El PSC, els comuns i més o menys la CUP (que per això va forçar la firma posterior d'un document merament simbòlic de declaració d'independència) no van entendre ni tan sols que Puigdemont arribés a fer la DUI. "No es pot suspendre una declaració que no s'ha proclamat", va resumir el socialista Miquel Iceta. El requeriment d'aquest dimecres per part de Rajoy, demanant a Puigdemont que aclareixi què és el que va fer, no fa més que abonar aquesta tesi. Una teoria que també troba altres puntals de reforç: el president de la Generalitat només va dir "assumeixo"; res de "proclamo" ni "declaro" per més que després digués que la "declaració" quedava suspesa. Així mateix, si la frase "el Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d'independència" tenia alguna validesa, ¿per què la Cambra no va fer una votació per aprovar aquesta proposta? ¿O només era una afirmació merament retòrica?