ELS EFECTES DE L'1-O

Puigdemont farà una declaració d'independència amb apel·lacions al diàleg i la mediació

El PDECat deixa en mans del president els adjectius de la declaració però parla d'aplicació gradual

El Govern del PP avisa que aplicarà l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia

zentauroepp40484874 barcelona 10 10 2017 pol tica carles puigdemont duran171010110215 / JOAN CORTADELLAS

zentauroepp40484874 barcelona  10 10 2017   pol tica   carles puigdemont   duran171010110215
zentauroepp40484862 barcelona  10 10 2017   pol tica   carles puigdemont   duran171010110243

/

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xavier Barrena / Barcelona

Tot en mans de Carles Puigdemont. El president de la Generalitat s’enfronta aquesta tarda al discurs més decisiu de la seva carrera política. El discurs en què, segons fonts del seu partit i del Govern, declararà la independència de Catalunya, però amb constants apel·lacions al diàleg i a l’obertura d’un procés de mediació amb l’Estat. El persident rep la pressió del sobiranisme –l’ANC i la CUP van tornar a reclamar ahir una DUI sense pal·liatius– i l’amenaça de l’Estat, que l’ha advertit que suspendrà l’autonomia catalana si segueix endavant, alhora que creix el degoteig d’empreses que han decidit traslladar les seves seus fora de Catalunya.

Ahir al migdia el PDECat va reunir a la seva seu central els principals dirigents del partit juntament amb alcaldes, membres de la Mesa del Parlament i portaveus de les diferents cambres parlamentàries. I va arribar a una conclusió: avui el president proclamarà la independència, sense referències a la unilateralitat. Ho farà perquè així ho preveu la llei del referèndum votada al Parlament, enmig d’una gran bronca per part de l’oposició per haver-se laminat drets democràtics dels grups. Aquesta llei, en el seu article 4.4., indica que, en cas de vèncer el sí en el referèndum, el Parlament «celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l’inici del procés constituent». Ara bé, al PDECat hi ha veus favorables que el president  faci una aplicació gradual dels efectes de la declaració d’independència.

Triple pressió

Només Puigdemont sap exactament en quins termes es dirigirà aquesta tarda a la Cambra, però el seu partit espera que ho faci amb grans dosis de peticions de diàleg i mediació en el conflicte amb l’Estat. A ell li correspondrà, doncs, adjectivar la declaració d’independència. I ho farà sota una triple pressió. D’un costat, la CUP, l’ANC i Òmnium Cultural fa dies que reclamen que es compleixi la llei del referèndum i no es faci marxa enrere en la DUI.

Ahir mateix, l’ANC anunciava una concentració ciutadana al parc de la Ciutadella i a l’avinguda de Lluís Companys per recolzar la declaració d’independència, amb el lema 'El poble ha parlat i ha dit ‘sí’ a la independència, ara #10ODeclaració'. També la CUP compareixia ahir exigint el mateix i rebutjant qualsevol maniobra de dilació. «L’acord polític és aquest», advertia el diputat cupaire Benet Salellas.

Per un altre costat, en el si del PDECat s’han expressat, fins i tot públicament, posicions com la del conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, demanant que s’ajorni qualsevol decisió unilateral en benefici d’un procés de diàleg i de mediació. L’eurodiputat Ramon Tremosa reclama imitar el camí d’Eslovènia: una declaració que es deixa en suspens durant uns mesos, esperant una negociació amb l’Estat i un reconeixement internacional. També estan en aquesta posició temperada altres veus del partit com la de la coordinadora general, Marta Pascal, i altres dirigents que així ho han expressat en privat.

El Govern, ferm

Des de l’espai dels comuns, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat també al president que no es precipiti per no posar en perill la cohesió social i les institucions catalanes, després d’avisar-lo que l’1-O no li dona legitimitat per declarar la independència. I a Rajoy li va reclamar que no apliqui l’article 155 de la Constitució.

En qualsevol cas, la posició del Govern és ferma, com assegura una veu de l’Executiu. No seran ells «els que desacatin el mandat del poble. De la gent, també dels ferits». Així, la declaració d’independència es dona ja per segura i el nucli de la negociació són, insisteixen, els però que s’hi poden posar, sobretot en forma d’un possible termini temporal per donar lloc a una negociació. Una negociació a la qual se li divisa, al Govern, poques opcions no només d’èxit sinó, ni tan sols, que el Govern espanyol s’assegui a la taula. «Cada vegada que parla Soraya Sáenz de Santamaría o Pablo Casado és una amenaça», afirma aquesta veu.

Suspensió de l'autonomia

El tercer focus de pressió a Puigdemont és el del Govern del PP. Sáenz de Santamaría, la vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència, va deixar ahir més clar que mai que es posarà en marxa l’article 155 de la Constitució per «restaurar la llei i la democràcia» a Catalunya si hi ha DUI. Una posició en la línia del que va expressar el Rey dimarts de la setmana passada i que va avalar el PSOE.

Notícies relacionades

El responsable de comunicació del PP, Pablo Casado, va anar ahir més enllà al suggerir que Puigdemont pot acabar com Lluís Companys, que va ser afusellat. Més tard, Casado va matisar que es referia als fets d’octubre del 1934, quan Companys va proclamar la república catalana i va haver de fer marxa enrere poques hores després.

Sobre la suspensió de l’autonomia, cap por al Govern. «Ja l’estan aplicant per la porta del darrere des de fa setmanes. És fins i tot bo que es visualitzi», afirmen. Davant d’això només quedarà defensar-se, sense descartar cap opció, fins i tot la detenció dels líders polítics de l’independentisme. «Si un gat persegueix un ratolí, però li deixa una via d’escapament, el ratolí s’escaparà. Si l’ acorrala contra la paret, el ratolinet es defensarà», explica gràficament aquesta veu del Govern.