Un portaveu del PP al Congrés admet "falta de previsió" del Govern per impedir l'1-O

El parlamentari reconeix "errors" de l'Executiu davant les crítiques de les associacions de la Guàrdia Civil per deixar-los "als peus dels cavalls"

Els representants dels guàrdies demanen al PP que posi remei a la "incitació a l'odi" de la Generalitat i aplaudeixen la imputació de Trapero

2
Es llegeix en minuts
P. M.

El portaveu del PP en la comissió d'Interior del Congrés, José Alberto Martín-Toledano, ha admès aquest dimecres que possiblement hi va haver "falta de previsió" per part del Govern a l'hora d'impedir l'1-O, però ha atribuït els possibles "errors" a la "desproporció de la traïció" de la Generalitat. 

El diputat conservador, l'únic fins ara que ha admès errors per part del PP, ha respost així davant les crítiques abocades per les associacions de la Guàrdia Civil contra l'Executiu central per "tirar-los als peus dels cavalls" a Catalunya.

Fins a set sindicats de l'Institut Armat havien sigut citats a la comissió d'Interior de la Cambra baixa per parlar de les seves condicions laborals. Però la majoria dels seus líders han demanat perdó a ses senyories perquè, degut al que ha passat a Catalunya, on després de les càrregues policials de l'1-O s'estan produint escenes d'assetjament i rebuig a les forces de seguretat espanyoles, "no tenien el cos per parlar d'una altra cosa".  

Els representants sindicals van culpar de la situació, que per als agents retrotreu als pitjors anys de la lluita contra ETA al País Basc, a tres estaments: el Govern central, la Generalitat i les entitats independentistes i els Mossos.

Les imatges "trucades"

Les acusacions contra la Generalitat català, l'àmbit sobiranista i la policia catalana eren més previsibles. Així, el vicepresident Associació Espanyola de la Guàrdies Civils, Raúl Lobato, ha criticat per exemple la difusió d'"imatges trucades" sobre les càrregues l'1-O, que, segons la seva opinió, han servit com a munició perquè molts catalans "assetgin, agredeixin i insultin" els guàrdies civils desplegats a Catalunya. A més, ha considerat "incitació a l'odi" les reflexions de Carles Puidemont i molts alcaldes i ha assenyalat que diumenge els Mossos van fer "deixament de funcions" quan no "van entorpir" el compliment de les ordres judicials.

Notícies relacionades

Així mateix, l'associació ASIGC ha denunciat que la policia catalana no està "protegint" els agents desplegats "de la humiliació" dels últims dies, mentre que ASES (escala de suboficials) ha mostrat la seva "alegria" per la imputació per sedició del major Josep Lluís Trapero.  

Però també hi ha hagut retrets al Govern central. El president d'ASES, José Francisco Silva, ha sigut qui ha assenyalat que a Catalunya els han "tirat als peus dels cavalls i se'ls està utilitzant com a peons en una partida d'escacs". A més, ha manifestat que els agents li han traslladat que l'1-O hi va haver una "falta de previsió" incomprensible amb els "mitjans de què disposa l'Estat de dret per anticipar-se".