REACCIONS INTERNACIONALS

L'ONU demana una investigació "independent i imparcial" de la violència en l'1-O

L'OSCE reclama a Espanya que garanteixi les llibertats d'expressió i reunió

policia

policia / Manu Fernandez (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Agències / Nova York

El alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Zeid Ra'ad al-Hussein, ha demanat a les autoritats espanyoles "una investigació rigorosa, independent i imparcial sobre tots els actes de violència" registrats a Catalunya aquest diumenge al voltant de la celebració del referèndum. En un comunicat, Hussein es declara "molt pertorbat" pel que h passat, sosté que "les respostes de la policia han de ser sempre proporcionades necessàries" i crida a resoldre el conflicte "a través del diàleg polític, amb total respecte a les llibertats democràtiques".

"Estic molt pertorbat per la violència a Catalunya de diumenge. Amb centenars de persones ferides, insto les autoritats espanyoles a assegurar una investigació rigorosa, independent i imparcial sobre tots els actes de violència", ha afirmat l'alt comissionat de Nacions Unides.

Peticions de visites

"Les respostes de la policia han de ser sempre proporcionades i necessàries", ha declarat el màxim responsable de drets humans de l'ONU. "Crec fermament que la situació actual hauria de resoldre's a través del diàleg polític, amb total respecte a les llibertats democràtiques", ha afegit.

Així mateix, l'alt comissionat fa en el seu comunicat una "crida" al Govern espanyol perquè "sense demora" accepti les peticions de visites de tots els experts en drets humans de l'ONU que així ho desitgin, sense especificar cap dels més de mig centenar existents.

Aquest ha sigut el primer pronunciament clar i específic de Nacions Unides sobre el conflicte a Catalunya, que fins ara havia tractat com un "assumpte intern" espanyol.

Guterres no es mulla

Per la seva part, el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, manté de moment la seva diplomàtica distància amb la crisi. Aquest dilluns Farhan Haq, un dels portaveus de Guterres, s'ha limitat a dir en la seva roda de premsa diària a la seu de Nova York que el mandatari portuguès “confia que les institucions democràtiques d'Espanya trobaran una solució” i a remetre's al comunicat difós hores abans a Ginebra per l'alt comissionat de Drets Humans. Haq no ha contestat a la pregunta de si Guterres ha estat en contacte amb les autoritats espanyoles.

Notícies relacionades

També s'ha pronunciat l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), a través de la directora de la seva Oficina per a les Institucions Democràtiques i els Drets Humans (ODIHR), Ingibjörg Solrun Gisladottir, que ha demanat a les autoritats espanyoles que garanteixin que la policia usa la força sols quan sigui necessari i "en estricte compliment del principi de proporcionalitat".

Respecte a les llibertats

En un comunicat, Gisladottir ha recalcat que això inclou "facilitar les assemblees pacífiques i recórrer a la comunicació i mesures per a distensió per reduir les tensions". "Tots els estats de l'OSCE s'han compromès a garantir que tota mesura que prenguin els seus cossos policials en el curs de les seves tasques respectin els drets fonamentals de llibertat d'associació i expressió", ha recordat.