CRÍTIQUES A L'EXECUTIU

Sánchez reitera a Rajoy que negociï "immediatament" amb Puigdemont

El PSOE evita fer exprés el seu suport al Govern, al qual acusa d'actuar l'1-O "de la pitjor manera possible"

Els socialistes no aclareixen què hauria de fer el Govern si hi ha DUI, però s'inclinen per acudir al Constitucional

undefined40388164 madrid 02 10 2017 reuni n del presidente del gobierno  maria171002200330

undefined40388164 madrid 02 10 2017 reuni n del presidente del gobierno maria171002200330 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La reunió d'aquest dilluns entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa per analitzar la situació a Catalunya ha durat una hora i mitja. Segons la versió que ha donat el PSOE, només ha servit perquè Sánchez traslladés directament al president del Govern els mateixos missatges que havia llançat el dia abans, després de la consulta unilateral sobre la independència. “Rebuig” a les càrregues policials. Petició que obri una “ronda de converses” amb les forces representades al Congrés, especialment amb Units Podem, una formació deixada de banda en els contactes que ha mantingut Rajoy. I exigència que “obri una negociació de forma immediata” amb Carles Puigdemont, un pas que el PP ha descartat amb l'argument que el president de la Generalitat és un "colpista". 

El PSOE evita així fer exprés el seu suport a l'Executiu central davant l'independentisme. “Qui ha fet anar els fils de l'Estat de dret ho va fer de la pitjor manera possible”, havia dit al matí el secretari de Política Federal del PSOE, Patxi López.

El líder socialista no ha volgut comparèixer per passar comptes de la seva reunió amb Rajoy, i en el seu lloc ha optat per la difusió d'un breu comunicat que no aclareix si els dos dirigents han debatut sobre les mesures a prendre si, com sembla probable, el Parlament aprova una declaració unilateral d'independència.

"Sánchez ha traslladat a Rajoy el seu rebuig a les càrregues policials  que van deixar un balanç de centenars de ferits. El Grup Parlamentari Socialista exigirà explicacions i responsabilitats al Govern en un format i un contingut que es concretarà en les pròximes hores. El líder del PSOE ha instat Rajoy a complir el compromís d'obrir una ronda de converses amb Units Podem i la resta de forces polítiques amb representació parlamentària per abordar la crisi de Catalunya. L'ha instat a emprendre aquest diàleg amb ambició i sense exclusions obrint-lo a totes les formacions i afrontant-lo amb una perspectiva que superi la dialèctica de blocs. En aquest sentit, el secretari general dels socialistes ha reclamat a Rajoy que reestableixi el contacte i obri una negociació de forma immediata amb el president de la Generalitat per establir un diàleg que avui és més necessari que mai”, explica el comunicat.  

L'augment de la crítica   

El PSOE fa dies que eleva les crítiques al Govern per la seva actuació davant l'1-O, i aquest dilluns, un dia després de la convocatòria independentista i de les càrregues policials per intentar impedir-la sense èxit, el principal partit de l'oposició ha anat un pas més enllà. Poques hores abans de la reunió entre Rajoy i Sánchez, els socialistes han acusat l'Executiu central d'haver actuat “de la pitjor manera possible” i provocar l'augment del nombre de secessionistes. El PSOE dona a entendre que Rajoy no és la persona adequada per afrontar la crisi territorial, però de moment evita parlar de la seva dimissió, com va fer diumenge el líder del PSC, Miquel Iceta.  

“L'Estat de dret s'ha d'aplicar amb intel·ligència, no com vam veure ahir. Ahir no es va impedir que hi hagués una votació il·legal. I lluny de desmobilitzar, el que va fer és mobilitzar més gent. ¿Això és gestionar bé l'Estat de dret? No, home”, ha dit el secretari de Política Federal, Patxi López. Les càrregues policials, ha afegit l''exlehendakari', “van ser absolutament evitables” i van donar “una imatge lamentable”, per això el PSOE ha exigit “responsabilitats polítiques” als que van donar aquelles ordres. Però López ha evitat aclarir si considera que el Govern del PP va utilitzar mà dura per interès electoral. “No faré valoracions d'aquest tipus perquè seria lamentable. Qui ha bellugat els fils de l'Estat de dret ho ha fet de la pitjor manera possible”, ha contestat.

L'article 155 de la Constitució 

Després de les paraules del president Carles Puigdemont en què va donar a entendre que el Parlament aprovarà “els pròxims dies” una declaració unilateral d'independència (DUI), els socialistes segueixen sense aclarir quina seria la resposta correcta de l'Estat si la Cambra catalana fa aquest dràstic pas. “El PSOE no entrarà en especulacions. Si es fa [la DUI], el PSOE estarà còmode en la defensa de l'Estat de dret”, ha insistit López, sense entrar a si consideren més convenient l'actuació del Tribunal Constitucional (TC), que permetria inhabilitar Puigdemont, l'aplicació del article 155 de la Constitució, per suspendre competències autonòmiques, o la llei de seguretat nacional, per la qual Rajoy podria declarar una “situació d'interès per a la seguretat nacional” per garantir “la defensa d'Espanya i els seus principis i valors constitucionals”.

L''exlehendakari', això sí, ha suggerit que consideraria més intel·ligent l'actuació del TC que la posada en pràctica de l'article 155, una mesura que alimentaria “l'enfrontament i el victimisme”.

Notícies relacionades

Per als socialistes, la prioritat absoluta ara ha de ser una negociació política entre el Govern central i el Govern català, cosa que Sánchez traslladarà al president durant la seva reunió d'aquesta tarda. “Els socialistes fa anys que denunciem la situació, demanant política. És inadmissible, imperdonable, que Rajoy segueixi atrinxerat a la Moncloa. Exigim que faci una proposta política que sigui capaç de treure'ns d'aquesta situació”, ha dit López per finalitzar.