Acampades pel referèndum

Votants de l'1-O dormen aquest cap de setmana als col·legis electorals per evitar que els precintin

Asseguren que no tenen por, però estan a l'expectativa del que pugui passar diumenge

institut-1 / FERRAN SENDRA

institut-1
institut-2
institut-3

/

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Barcelona

El maig del 2011, centenars de joves de Barcelona, igual que en altres ciutats d'Espanya, van decidir acampar a la plaça de Catalunya per protestar per l'atur, la precarietat, la corrupció. Les nits d'aquest 29 i 30 de setembre del 2017 una cosa semblant en formes (encara que diferent en objectius) està passant a les escoles i els instituts catalans que aquest diumenge seran col·legis electorals. Durant aquestes nits, desenes de ciutadans dormen en aquests centres, ocupats per altres veïns durant el dia, per evitar que siguin precintats pels Mossos d’Esquadra. L'objectiu és protegir el referèndum unilateral d'aquest 1 d'octubre.

A l'Institut Miquel Tarradell, al Raval barceloní, hi havia al voltant de 30 persones aquest divendres a la nit. Eugènia Revilla és, des de fa poques hores, portaveu del grup de la nit de l'institut. Viu a l'Eixample Esquerra i diumenge, diu, votarà aquí. “Encara no tenim activitats programades per a aquest dissabte. Va tot una mica sobre la marxa”, explica Revilla. “És la primera vegada que em mobilitzo d'aquesta manera. Per mi, aquesta és una oportunitat per poder decidir”.

Aquesta veïna de l'Eixample reconeix que aquesta primera nit (la de divendres a dissabte) no és la important, sinó la següent. Els Mossos d’Esquadra tenen una ordre de desallotjar els col·legis abans de les sis del matí. Ningú sap del tot què passarà llavors. “Diumenge, ben d'hora, vindrà gent del barri per recolzar a les portes de l'institut”, afegeix Revilla. ¿Por? “No vivim amb aquesta por a la policia. Les forces de l'ordre també hi són per protegir-nos, ¿no?”, respon.

“Defensar el col·legi”

Al primer pis de l'Institut Miquel Tarradell, un grup de gent conversa. Al seu costat hi ha una taula amb provisions: entrepans, galetes, aigua, cacaolats. La nit serà llarga, així que paciència. Un grup d'uns cinc joves juguen a cartes a terra. Un altre, uns metres més enllà, sembla disposar-se a dormir. Són dos quarts de dotze de la nit.

“Som aquí per estar preparats per defensar el col·legi. Encara que tinc l'esperança que no passi més del que ja ha passat avui”, diu el Pep, membre del Comitè de Defensa del Referèndum del Raval i veí del barri. Aquest divendres a la tarda, grups de mossos van anar a col·legis per veure què hi feien a dins. No van desallotjar a ningú, ni hi va haver altercats, ni van requisar res.

Es podrà votar, sí. Ho farem”, opina el Pep. “Ens hem de repartir per torns per cobrir totes aquestes hores fins diumenge”. Aquest jove explica que tenen previst, durant el dia de dissabte, fer activitats per “dinamitzar” l'espai. Encara no saben quines, però sí que estaran obertes al barri i a tota la gent que hi vulgui participar. “A veure si així trenquem tota la política de la por imposada en els últims dies”, diu el Pep.

La Silvia també és veïna del Raval i es quedarà a dormir aquesta nit a l'institut. “M'agradaria que la gent vingués a votar i m'agradaria una república”. ¿Per a Catalunya o per a Espanya? “Doncs no ho sé, mira. A mi el que m'agradaria és que tot Espanya se sumés amb nosaltres a aquest canvi”. La Silvia nega tenir por (“si tinguéssim por, no faríem res”) i aquesta nit és al centre perquè, més enllà del ‘sí’ o el ‘no’ a la independència, vol votar.

Notícies relacionades

Poc abans de la mitjanit, el silenci i la tranquil·litat imperants a l'Institut Miquel Tarradell contrasten amb el xivarri que cada nit arrossega el Raval. La bulliciosa plaça del Macba està a unes desenes de metres. Els que aquesta nit acampen a l'interior del centre saben que el més difícil serà la nit vinent. A esperar.

Aquí pot seguir en directe les últimes notícies sobre el referèndum d'independència a Catalunya.