Un exèrcit de formigues a les escoles barcelonines

Veïns i estudiants s'organitzen dia i nit per mantenir oberts els centres d'ensenyament on es puguin instal·lar les urnes

L'Escola del Treball, amb el cens més gran de votants de la ciutat, ha viscut una nit d'acampada i de solidaritat veïnal

Assemblea a les portes d’un col·legi electoral a Gràcia. / F.SENDRA / D. CAMINAL / C. MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Matalassos a terra, motxilles, ampolles d'aigua i taules plenes de menjar al peu de la placa dedicada a Rafael Campalans al 'hall' de l'Escola del Treball són testimoni avui dissabte a primera hora del matí que aquella no ha sigut una nit normal, sinó més aviat una nit per a la història. Per al nou relat de Catalunya que estudiants i veïns volen ajudar a escriure.

El bellíssim edifici del Recinte Escola Industrial, al carrer d'Urgell, s'ha convertit en un símbol a l'Eixample Esquerra d'organització popular. No recorden mobilitzacions semblants, ni acampades, mà a mà entre residents partidaris de l'independentisme i alumnes del centre. Una petita revolució intergeneracional que atrinxera tant estudiants de secundària i de cicles professionals (de joieria a infermeria) carregats d'esperances com avis del barri que conviuen amb el pòsit amarg i la por que els va deixar una guerra civil.

Entre els últims, figuren perfils com el Miquel, que aquest matí ha matinat per comprar mitja dotzena de croissants en un forn del barri. No està en condicions de deixar-se l'esquena en una estoreta a terra, però volia col·laborar “amb la causa” proporcionant calories a qui hagués dormit en alguna escola del barri per mantenir-la oberta de cara a l'1-O. Per l'Escola del Treball també hi han desfilat veïns amb xurros i xocolata i altres viandes. Molts aliments i begudes aportats anònimament amb carros d'anar a comprar i acumulats en taules perquè al davant encara queden hores d'activitats infantils, tornejos de taula, recitals de poesia, un dinar popular a base de tàpers, un sopar de germanor, una nit de cine i una festa de pijames.

L'únic exèrcit que s'organitza a les escoles ve a ser de formigues. Minúsculs organismes -en comparació amb el desembarcament policial orquestrat per Rajoy- que en solitari podrien ser trepitjades però que degudament sincronitzats són una força poderosa. Els alimenta la convicció ideològica, la solidaritat… i les xarxes socials.

Davant la desigual resposta dels centres d'aquesta zona (l'IPSI i el col·legi Urgell estaven tancats, mentre que el CEIP Auró, a només uns metres, es manté actiu amb iniciatives que teòricament celebren “l'inici de curs”), els col·lectius favorables al 'sí' a la independència s'han organitzat des de WhatsApp. Diuen un parell de portaveus que a partir de crear un gran grup del districte s'han generat subgrups per garantir que a les escoles que recolzen l'1-O sempre hi hagués animació. Si en un punt eren pocs, hi van reforços des d'espais més consolidats, com l'Escola del Treball, on han pernoctat mig centenar de persones, o a la de Llorers (avinguda de Roma amb Viladomat), on ho han fet una vintena.

Al fantàstic pati del recinte industrial els nens juguen mentre els joves preparen cartells i els adults debaten en grupets sobre el que pot passar demà diumenge. El cartell de l'entitat anuncia a les cinc de la matinada un esmorzar popular i una jornada de “portes obertes” de 8 a 21.00 hores. Però els participants diuen que no saben res del que passarà en aquest tram horari. “Nosaltres som aquí des de divendres per assegurar que l'escola està oberta, però a partir de l'1-O entrarà el president de la mesa” i allò serà una altra història.

Notícies relacionades

De moment, no han rebut pressions. Només una visita dels Mossos a primera hora, de la qual han obert acta. Si arriba el moment en què els agents tracten de tancar el centre, els participants tenen clar que hi haurà “resistència pacífica”. No se n'aniran.

Aquí podeu seguir en directe les últimes notícies sobre el referèndum d'independència a Catalunya.