JORNADES FESTIVES I REIVINDICATIVES

Les escoles organitzen activitats per mantenir les seves portes obertes tot el cap de setmana

Nombrosos centres educatius catalans organitzen festes maratonianes per esquivar l'ordre de precintar els col·legis electorals

zentauroepp40343103 barcelona 29 09 2017 pol tica concentraci n de votante170929174603

zentauroepp40343103 barcelona  29 09 2017    pol tica   concentraci n de votante170929174603
zentauroepp40342956 referendum colegio170929172252
zentauroepp40343096 encants170929174930

/

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

La comunitat educativa planta cara a les ordres de la fiscalia contra la convocatòria de referèndum unilateral d'independència de l'1-O amb una àmplia mobilització que intentarà esquivar l'ordre de precintar els col·legis electorals. La consigna entre els organitzadors d'aquestes accions proreferèndum és clara: mantenir els centres educatius oberts i plens durant tot el cap de setmana.

Professors, famílies i veïns en general estan convidats a participar i col·laborar per garantir així l'obertura d'aquests centres de vot aquest diumenge. A escoles com L’Univers, al carrer de Bailèn de Barcelona, han preparat una "festa d'inici de curs" que inclou tota mena d'activitats de forma ininterrompuda des de divendres a les cinc de la tarda fins diumenge a les nou del vespre.

El cartell amb la programació d'aquesta maratoniana festa, organitzada per un grup de pares i mares de l’escola L’Univers, corre per WhatsApp i Twitter a la recerca d'interessats. A ningú se li escapa que l'objectiu d'aquesta festa, que inclou “festes de pijames”, és mantenir l'escola oberta i ocupada per dificultar l'acció policial. Per evitar problemes, els organitzadors parlen en clau en aquest cartell: “Us volem convidar a celebrar l'inici de curs i d'això que tu ja saps”.

Aquesta festa ininterrompuda en una escola de Gràcia és només una de les moltes accions liderades per les comunitats educatives de cara a l'1-O. En una altra escola de Gràcia, la Josep Maria Jujol, a la Riera de Sant Miquel, un grup de pares de l'escola “s'estan organitzant de cara a la votació de diumenge”, segons es pot llegir al seu blog. “Estigueu atents a WhatsApp i xarxes socials”, afegeixen en un brevíssim comunicat compartit a Twitter.

A l'Escola Turó del Cargol, al costat del Park Güell, organitzen un cinefòrum i recomanen  “portar sac de dormir per si la conversa s'allarga”. Al CEIP Encants, al barri de la Sagrada Família, també han organitzat una llarga llista d'activitats fins a altes hores. L'última, dissabte a la nit, a partir de les deu de la nit, consisteix a observar les estrelles. Com L’Univers i Turó del Cargol, els organitzadors d'aquesta "festa d'acollida" eviten esmentar el referèndum: “Veniu preparats per si es fa tard”.

INDICACIONS PER WHATSAPP 

Notícies relacionades

La campanya Escoles Obertes, llançada aquest dimecres amb l'objectiu d'organitzar la ciutadania a favor del referèndum de diumenge, ja supera els 60.000 inscrits. Totes aquestes persones han omplert un breu formulari. N'hi ha prou amb indicar la seu electoral i detallar nom, cognoms, correu electrònic i número telèfon per rebre “indicacions, recomanacions, enllaços per compartir i molt més per possibilitar que es pugui votar en el referèndum”, segons detalla la web.  

Escoles Obertes és una iniciativa conjunta d'una desena d'entitats entre les quals hi ha sindicats, AMPES i Som Escola, una entitat que agrupa 43 entitats educatives i socials catalanistes. Aquestes entitats sostenen en el manifest inclòs a la pàgina web EscolesObertes.eu que no es poden quedar de braços plegats “davant la vulneració de drets fonamentals culminada amb l'intent de l'Estat espanyol de precintar tots els recintes escolars”. Els impulsors de la web defensen el referèndum de l'1 d'octubre i es comprometen a “fer tot el possible” perquè la jornada “es desenvolupi amb tota normalitat”. “Si fem pinya i caminem amb pas ferm, cap de les traves i amenaces de l'Estat ens podran aturar”, afegeixen els impulsors del projecte.