MEMÒRIA HISTÒRICA A MADRID

Google Maps torna els seus carrers a Millán Astray i el General Moscardó

La plaça d'Arriba España també ha sigut restituïda

google-maps-navegacion

google-maps-navegacion

2
Es llegeix en minuts

Google Maps ha restablert el nom a enclavaments de Madrid com el carrer del general Millán Astray, el del general Moscardó o la plaça d'Arriba España, que l'ajuntament ha anomenat de forma diferent en aplicació de la llei de memòria històrica.

El gegant americà ha accedit així a la petició realitzada per veïns i 'veterans legionaris', que van reclamar la supressió del nom 'Maestra Justa Freire' -aprovat pel Ple de Madrid en aplicació de la llei de memòria històrica- i la restitució del carrer dedicat a Millán Astray, fundador de la legió.

De la mateixa manera, també el carrer dedicat al general Moscardó apareix a Google Maps amb el seu nom antic, encara que si s'insereix en el buscador la nova nomenclatura -carrer d'Edgar Neville- remet al lloc correcte.

El mateix passa amb enclavaments com la plaça d'Arriba España, que manté la seva denominació antiga encara que l'aplicació reconeix el nom actual, plaça de la Charca Verde.

No obstant, Google Maps manté les denominacions noves d'altres enclavaments com la plaça d'El Pardo (abans plaça del Caudillo), el carrer del Memorial del 11 de marzo de 2004 (abans Calle de los Caídos de la División Azul), el de Max Aub (abans carrer del General Dávila) o Robert Capa (abans García Morato), entre altres.

Decisió del ple

El ple municipal del 28 d'abril, amb l'abstenció del PP i el suport d'Ahora Madrid, PSOE i C's, va aprovar el canvi de 52 carrers que exalçaven figures lligades al Franquisme i es va adaptar a la llei de memòria històrica.

En el seu article 15, aquesta norma assenyala que es prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura del general Francisco Franco.

La nova edició de la guia de carrers de la ciutat de Madrid, aprovada per la Junta de Govern l'1 de juny, ja no inclou els 52 carrers amb denominacions 'franquistes' sinó que recull els seus noms oficials.

No obstant, les plaques dels carrers encara no estan canviades: l'ajuntament va paralitzar la seva substitució el juliol passat, a l'espera que la Justícia es pronunciés sobre tres recursos que demanaven la suspensió de la decisió municipal.

Notícies relacionades

Un jutjat de Madrid va acordar a l'agost paralitzar els tràmits per canviar de denominació al carrer Millán Astray, una mesura cautelar que va sortir de la Plataforma Millán Astray, la mateixa que ha aconseguit la modificació a Google Maps.

"Ha hagut de fer marxa enrere; acaba de suprimir el nom de Maestra Justa Freire, nom que durant tres mesos ha estat a l'aplicació de Google Maps", assenyala aquesta plataforma en un comunicat en què recorda que el nom del fundador de la legió és a la guia de carrers madrilenya des del 1924.