La fiscalia ordena als Mossos que impedeixin el referèndum

També insta la Guàrdia Civil i la Policia a obrir atestats contra les autoritats que incompleixin la suspensió

Els fiscals interposaran les corresponents denúncies i querelles davant el tribunal corresponent

zentauroepp39962156 madrid  05 09 2017  el rey felipe vi asiste a la apertura de170907131532

zentauroepp39962156 madrid 05 09 2017 el rey felipe vi asiste a la apertura de170907131532 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, s'ha proposat vetllar pel compliment del veto del Tribunal ConstitucionalTribunal Constitucional a la celebració d'un referèndum a Catalunya. Mentre l'alt tribunal advertia a més d'un miler d'alcaldes i càrrecs de la Generalitat que han d'impedir qualsevol actuació encaminada a l'1-O, ell remetia un ofici a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè ordeni actuar a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra "davant de qualsevol actuació d'autoritats, funcionaris públics o particulars en connivència amb els anteriors, dirigida a l'organització del referèndum".

La instrucció es dirigeix "als màxims responsables" dels tres cossos a Catalunya "perquè la reemetin als serveis i unitats al seu càrrec". L'objectiu és que davant de qualsevol acte que serveixi a la celebració de la consulta vetada obrin un atestat, intervinguin els objectes del delicte i ho posin en coneixement de la fiscalia.

La iniciativa fiscal se suma al recordatori que el Govern va fer aquest divendres als batlles catalans perquè “compleixin la llei”. Conscient que si un conjunt significatiu d'ajuntaments giren l'esquena a Carles Puigdemont es pot frenar la deriva independentista, el portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha subratllat que tant els càrrecs polítics com tots aquells ciutadans que donin suport a la Generalitat seran “col·laboradors necessaris” en la comissió d'un delicte i, per tant, “hauran d'atenir-se a les conseqüències”, informa Patricia Martín.

Denúncies o querelles

Quan els fiscals en cap provincials i el fiscal superior tinguin a la seva disposició els atestats policials o "tinguin coneixement per qualsevol altra via d'actes dirigits a organitzar el referèndum procediran a la incoació de les corresponents diligències d'investigació i a la formulació de denúncia o querella davant l'òrgan jurisdiccional competent".

Notícies relacionades

L'escrit es remet als diferents pronunciaments dictats pel Constitucional des del 2015 per sostenir que, davant la notorietat de la prohibició dels actes d'organització del referèndum, "qualsevol conducta d'autoritats, funcionaris públics o de particulars en connivència amb els anteriors dirigida a aquest fi" pot ser "constitutiva almenys dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics".

Aquests pronunciaments, "reiterats de forma clara i sense fissures, públics i difosos, considerant la seva evident transcendència, a través de tots els mitjans de comunicació, permeten afirmar que la falta de competència de Catalunya per convocar consultes és un fet notori i de coneixement indiscutible per a tots aquells que ostenten alguna responsabilitat pública". És per això que "no admet dubte la il·legalitat" de tot acte dirigit a l'1-O, assegura l'ofici.