Anar al contingut

LA CONSULTA DEL 9-N

Artur Mas es queixa que la fiança el deixa "sense absolutament res"

Les citacions del 25-S no exigeixen un pagament immediat, diu el Tribunal de Comptes

El Periódico / Agències / Barcelona

Artur Mas es queixa que la fiança el deixa "sense absolutament res"

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat que la fiança de cinc milions d'euros que exigeix el Tribunal de Comptes a ell i deu càrrecs més per la consulta del 9-N el deixa "sense absolutament res". Ho ha dit aquest dimecres en una entrevista a 'Rac1', en què també han participat els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, també inhabilitats. Aquest òrgan, no obstant, ha aclarit que el pagament no ha de ser immediat.

Ortega s'ha mostrat "enfadada i cabrejada" per la citació i ha afirmat que fer front al pagament posa en risc el seu únic patrimoni, que és la seva vivenda, l'únic que pot deixar als seus fills. Tot i així, ha sentenciat que "hi ha coses més importants" que el patrimoni, com les conviccions polítiques, una afirmació que han subscrit Homs i Rigau, que també ha agraït les mostres de solidaritat de la societat catalana, que ha fet aportacions a la caixa de resistència habilitada per Òmnium Cultural i l'ANC.

Tant Homs com Rigau han carregat contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de qui han dit que és "un covard a l'hora d'afrontar la qüestió catalana" i que han comparat amb el president del Govern, Mariano Rajoy. Homs ha afegit que "Sánchez es refugia a les faldilles de Rajoy i en aquest abús de poder. Alguns el volen vestir de legalitat. També ho deia Franco, això de vestir-ho de legalitat".

Ahir, en una entrevista al programa 'Més 3/24' de Televisió de Catalunya, Mas va obrir la porta a una campanya de col·lecta popular. "Si es tracta de reunir els diners poden estar tranquils que ho aconseguirem", ha indicat. El seu compte és aquest: gairebé dos milions de persones van votar per la independència el 9-N i el 27-S, i per tant "només faria falta una petita aportació de tots".

Sense pagament immediat

No obstant, el Tribunal ha informat que Mas i els altres exconsellers i funcionaris acusats de promoure el referèndum del 9-N no hauran de pagar de forma immediata els cinc milions que se'ls exigeixen el 25 de setembre, quan han sigut citats per malversar fons per a una consulta il·legal. La institució que presideix Ramón Álvarez de Miranda va emetre aquest dimecres un comunicat per aclarir la citació, donada a conèixer aquest dimarts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i pel seu vicepresident, Oriol Junqueras. 

La institució auditora assegura que amb Mas i els altres 10 organitzadors s'està seguint el procediment "habitual" en "els casos d'abast o malversació per dany als fons públics segons el que preveu la llei de funcionament del Tribunal".

S'afegeix que les citacions de finals d'aquest mes "tenen per objecte que aquests càrrecs i funcionaris poden tenir vista de la documentació existent en la instrucció i realitzar al·legacions per a la tutela efectiva dels seus drets de defensa fins al dia 25 de setembre, en què està previst l'aixecament de l'acta de liquidació provisional" sobre la despesa del 9-N.