EL REPTE INDEPENDENTISTA

11 ex alts càrrecs de la Generalitat hauran de pagar els costos del 9-N

El Tribunal de Comptes cita el 25-S Mas, Ortega, Rigau, Homs i altres càrrecs per a la "liquidació provisional"

"Si els toquen a ells ens toquen a tots", sentencia Puigdemont, que acusa l'Estat d'intentar fer venir "por" davant l'1-O

zentauroepp39959052 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern170905184800

zentauroepp39959052 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern170905184800 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Fidel Masreal / Barcelona

El Tribunal de Comptes ha citat per al 25 de setembre vinent els 11 ex alts càrrecs del Govern català implicats en la investigació de les despeses de la consulta del 9-N per portar a terme una "liquidació provisional", un tràmit amb què se'ls comunicaria la quantitat que es calcula que haurien de tornar a les arques de la Generalitat. Segons l'organisme fiscalitzador, el cost total de l'organització va ser de 5,2 milions d'euros.

Entre els citats, a més de l'expresident Artur Mas i els exconsellers Joana OrtegaIrene Rigau i Francesc Homs, hi ha set alts càrrecs polítics i tècnics més dels departaments de Presidència i Governació. Un d'ells és l'exsecretari general de Presidència Jordi Vilajoana.

L'estratègia de la por

En una compareixença d'urgència amb el vicepresident Oriol Junqueras, el president Puigdemont ha qualificat d'"agressió" la decisió del Tribunal, en el que considera que és una estratègia per fer venir "por" la setmana en què convocarem el referèndum de l'1-O". "S'han saltat moltes garanties fonamentals del dret de defensa i procedimentals en un temps rècord", ha denunciat, en un to contundent.

Puigdemont considera que l'Estat se situa "en un terreny contrari a l'Estat de dret", però "res pararà el referèndum, que no serà tant independència sí o no, sinó entre democràcia o un Estat que se salta l'Estat de dret per garantir la unitat de la pàtria". El president, que al saber la decisió del Tribunal de Comptes ha reunit diversos membres del Govern juntament amb Mas, i les entitats sobiranistes, ha afirmat respecte a la possibilitat que el Govern català o les entitats assumeixin el pagament de la sanció, que "si els toquen a ells [Mas, Ortega, Rigau, Homs i els set alts càrrecs] ens toquen a tots. Ells actuaven en nom del Govern de Catalunya i el Govern actuava en nom del poble de Catalunya, que de manera reiterada, pacífica, cívica i transversal demana poder fer el que és fonamental en democràcia, que és votar".

Notícies relacionades

En conclusió, el president ha qualificat de nou "abús" de l'Estat d'algunes de les seves institucions, i ha posat com a exemple que el Tribunal de Comptes ha pres la decisió quan tenia pendent de rebre alguns dels informes requerits al Govern català sobre aquest cas. "Davant aquestes amenaces i aquestes interpretacions injustes de la llei, davant aquest abús del paper de determinades institucions reafirmem cada dia amb més convicció el nostre compromís amb la democràcia i amb ella amb un dels seus drets fonamentals".

Col·lecta sobiranista

Per la seva banda, les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium Cultural, també han carregat contra la decisió del Tribunal de Comptes, qualificada de "gangsteril" per part del líder de l'Assemblea, Jordi Sànchez. Les dues associacions han demanat als catalans que facin aportacions econòmiques a la 'caixa de solidaritat' que van crear mesos enrere per ajudar a pagar les multes i fiances vinculades a l'organització de la consulta del 9 de novembre.