REUNIÓ ORDINÀRIA

La Mesa eludeix per quarta vegada tramitar les lleis de desconnexió

Ciutadans i el PSC exigeixen sense èxit un informe jurídic sobre la decisió de la majoria independentista

Tot apunta que durant el ple de demà s'alterarà l'ordre del dia per debatre la llei del referèndum

La decisió de la majoria sobiranista ha fet enfadar una vegada més els representants del PSC i de Ciutadans a la Mesa. / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

Una vegada més -i ja en van quatre- la Mesa del Parlament -el màxim òrgan de decisió després dels plens de la Cambra- ha celebrat una reunió ordinària sense que la majoria independentista de Junts pel Sí i la CUP demanin durant la reunió l'admissió a tràmit de la llei del referèndum, presentada a registre del Parlament el 31 de juliol. La decisió de la majoria sobiranista ha fet enfadar una vegada més els representants del PSC i a Ciutadans a la Mesa, que han reclamat sense èxit que es tramités ja la polèmica iniciativa.

Durant una hora, la Mesa -que ha comptat amb la participació amb veu però sense vot de representants del PP i de la CUP- ha analitzat la polèmica situació. Per Ciutadans, que l'independentisme mantingui al calaix les lleis de desconnexió (avui per segona vegada la Mesa tampoc ha tramitat la llei de transitorietat jurídica, registrada al Parlament el 28 d'agost) és una instrumentalització dels mecanismes parlamentaris en benefici de dos grups parlamentaris.

Ciutadans i els Socialistes han tornat a reclamar que es porti a terme un informe jurídic sobre dues qüestions: el fet de mantenir congelada la llei del referèndum, per un costat, i el contingut mateix d'aquesta normativa. La petició ha sigut rebutjada amb els vots de la majoria independentista a la Mesa i amb l'abstenció del representant de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet.

Dimecres decisiu

Notícies relacionades

Així, doncs, tot indica que la majoria independentista tramitarà la llei del referèndum demà mateix en el ple ordinari convocat al Parlament. Per fer-ho, farà ús de l'article 81.3 del reglament que permet introduir canvis en l'ordre del dia. Prèviament és previsible que s'hagi reunit d'urgència la Mesa per, aquesta vegada sí, admetre a tràmit la normativa sobre el referèndum del pròxim 1-O. Una maniobra que els grups de l'oposició intentaran evitar acusant els grups independentistes de recargolar la normativa interna del Parlament per satisfer els seus interessos, i forçar el debat d'una llei transcendental en qüestió d'hores sense temps per a una tramitació ordinària. 

Sobre tot això, Junts pel Sí manté silenci i de moment no hi ha cap petició de convocatòria extraordinària d'una nova Mesa del Parlament per donar curs a la llei del referèndum. "Depèn dels grups", insisteixen des de la presidència de la institució, mentre Ciutadans segueix considerant "inacceptable" i "escandalós" que s'usi la Mesa en benefici de dos grups parlamentaris.