La Generalitat diu que convocar el referèndum no és delicte

Turull recorda la despenalització del 2005 i demana a Maza "que llegeixi les lleis"

L'Executiu català firmarà el decret de convocatòria de l'1-O encara que la llei del referèndum sigui suspesa

zentauroepp39958322 govern bertran170905114058

zentauroepp39958322 govern bertran170905114058

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

Després de les declaracions del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, en el sentit que davant dels que se situen "al marge de la llei" s'ha d'actuar sense "vacil·lacions" i una actuació "ferma" de la fiscalia, el portaveu del Govern català i conseller de Presidència, Jordi Turull ha replicat que convocar el referèndum no és delicte, segons una llei del 2005 i una resolució del mateix Tribunal Constitucional. Turull ha reiterat que el Govern català acceptarà l'encàrrec del Parlament de convocar el referèndum digui el que digui el TC sobre una possible suspensió de la llei del Parlament sobre la consulta.

"Li diria al fiscal general que es llegeixi les lleis perquè si el propòsit del Parlament i el Govern català és convocar un referèndum, hauria de saber que no és delicte, algú va voler que fos delicte el 2003, intentant modificar el codi penal, però les normes es modifiquen i hi ha una llei orgànica, la 2/2005 que deroga la penalització de la convocatòria del referèndum i ho justifica: no és una conducta amb prou entitat per merèixer un càstig penal".

Turull també recorda que el TC va anul·lar la reforma del PP "per intentar que la convocatòria fos un delicte". "Al fiscal general i aquests opinadors els diria que es llegeixin la llei orgànica 2/2005 en què despenalitza de forma clara la convocatòria d'un referèndum", ha afegit.

Desobediència al TC

Per una altra part, preguntat sobre si el Govern català firmarà la convocatòria del referèndum si prèviament el TC ha suspès la llei del referèndum que hagi aprovat el Parlament, Turull ha sigut de nou clar al respecte: "Seguirem amb l'encàrrec que ens arribi del Parlament de Catalunya i ho fem en termes d'obediències a la majoria parlamentària, que surt escollida de les urnes, la nostra legitimitat és absoluta i total", ha dit.

Desafiament a Montoro

El portaveu també ha contestat al comunicat emès ahir pel Ministeri d'Hisenda amenaçant amb sancions els contribuents que no tramitin les seves obligacions fiscals amb l'agència tributària estatal en els tributs estatals. "¿Per què no ho ha fet fins ara, quan ajuntaments i empreses fan el pagament a l'agència tributària de Catalunya, que trasllada els pagaments a Hisenda? El dret administratiu ho permet, segons sap el ministre", ha afirmat Turull fent referència al concepte de finestreta única. "Davant qualsevol avanç, tenen només com a resposta el codi penal", s'ha queixat.

Reunió amb Rajoy

Notícies relacionades

I en relació amb una possible reunió del president del Govern amb el líder de l'oposició Pedro Sánchez, que ha apostat també perquè es retirin urnes del referèndum, Turull ha instat Rajoy a reunir-se amb el Govern. "Li diem al president del Govern que si vol parlar sobre el referèndum estaria bé que ho fes amb qui farem el referèndum", ha apuntat.

L'anunci de l'1-O a TV

"Quin delicte és aquest anunci, potser la fiscalia el vol en blanc i negre i amb anunci del No/Do", ha assegurat Turull respecte a les intencions de la fiscalia d'estudiar una possible actuació contra l'anunci del Govern català sobre el referèndum, emès ahir, i en què es fa referència indirecta a la convocatòria apel·lant al dret a decidir sobre la imatge sobre un creuament de vies de tren. Turull ha ironitzat sobre si la fiscalia actuarà contra Renfe i ha assegurat que no es tracta de l'inici d'una campanya institucional del referèndum quan no s'ha convocat el referèndum.