Les bases de Podem demanden el partit pels nous estatuts

El corrent Aprofundiment Democràtic porta als tribunals la normativa "il·legítima" aprovada per la cúpula

Acusen Echenique de defensar l'executiva amb "afirmacions falses o inexactes"

Assemblea Ciutadana. Pablo Iglesias, en una intervenció durant la reunió de Vistalegre 2, el febrer passat

Assemblea Ciutadana. Pablo Iglesias, en una intervenció durant la reunió de Vistalegre 2, el febrer passat / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

La rebel·lió interna després de l'aprovació dels nous i controvertits estatuts de Podem arriba als tribunals. El corrent Aprofundiment Democràtic ha presentat una demanda civil als jutjats de Madrid contra el partit de Pablo Iglesias a l'entendre que aquesta nova normativa validada per l'executiva el mes de juliol passat és "il·legítima" i nul·la de ple dret perquè  contravé el que els simpatitzants van aprovar en l'assemblea ciutadana, Vistalegre 2, al febrer.

"Només ens queda aquesta via i creiem que la justícia ens donarà la raó, però esperem no haver d'arribar a això i que l'executiva retiri els estatuts i assumeixi d'una vegada que la Comissió de Garanties és independent", assenyalen a aquest diari fonts d'Aprofundiment Democràtic. 

El dictamen com a origen

La demanda [vegeu arxiu adjunt], formalitzada aquest dilluns, és col·lectiva perquè si s'admet a tràmit puguin sumar-s'hi més persones o col·lectius. Sol·liciten a la direcció del partit que rectifiqui i que retiri els articles anul·lats per la Comissió de Garanties Estatal (el tribunal intern de la formació morada) en el dictamen 3/2017, que impugna la nova normativa. Aquest text, que considera que el que ha aprovat l'equip d'Iglesias travessa les fronteres del mandat de les bases, va fer esclatar un conflicte entre l'executiva i els jutges de Podem

La tensió va acabar amb un expedient disciplinari obert de forma immediata a la presidenta de l'òrgan, Olga Jiménez. La decisió va desencadenar una rebel·lió interna. La majoria de les comissions de garanties autonòmiques i Aprofundiment Democràtic consideren aquest acte nul de ple dret. També consideren il·legítima la nova Comissió de Garanties que es va autoconstituir després de l'expedient a Jiménez alternant el mecanisme de votació intern.

La veu d'Echenique

Notícies relacionades

Amb el conflicte obert, el secretari d'Organització, Pablo Echenique, va opinar aquest dilluns en roda de premsa que l'actuació de l'executiva del partit ha sigut la correcta. Les seves paraules van animar la demanda, ja que Aprofundiment Demctàtic entén que no hi ha propòsit d'esmena.  

Els demandants (un corrent morat que no està adscrit a cap família) adverteixen que Echenique "podria estar cometent infraccions de la normativa de Podem". Reconeixen que els "preocupa i entristeix" el perjudici que pugui produir l'actuació de la cúpula en la imatge del projecte de canvi de Podem les "afirmacions públiques falses o inexactes" del secretari d'Organització.