EPISODI CRUCIAL

L'alcalde de Vilvoorde va avisar el 2016 de l'imam

Policia i Guàrdia Civil asseguren que no van rebre preguntes sobre Es Satty

La comunitat musulmana de la localitat belga va expulsar el líder de la cèl·lula

Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll, va intentar convertir-se en líder espiritual a la localitat de Diegem, Bèlgica, ciutat veïna de Vilvoorde. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

L'alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte, afirma en una entrevista a Efe que l'imam de Ripoll Abdelbaki EÉs Satty va despertar recels en la pròpia comunitat musulmana de la zona, que va decidir expulsar-lo de la mesquita.

"L'imam de la veïna localitat de Diegem va venir a preguntar-nos per ell. Els semblava un home estrany, que deia que venia d'Espanya perquè allà no tenia futur i que s'autoproclamava imam, encara que no tenia cap paper per acreditar-ho", va explicar Bonte sobre Es Satty, que va viure a principis del 2016 a principis del 2016 en aquesta petita localitat del Brabant flamenc, a 12 quilòmetres de Brussel·les.

L'imam de la població de Diegem, pròxima a Vilvoorde, estava interessat a saber si existien antecedents policials sobre l'imam de Ripoll, ja que tenia dubtes del seu historial previ, ja que l'home no responia a preguntes sobre el seu passat.

Sense vincles amb el terrorisme

Bonte va dir que ni a ells ni a les autoritats espanyoles contactades -no va esmentar a quin cos policial es referia- els constava llavors cap prova ni vincle directe amb actes de terrorisme o altres formes de delinqüència en el cas de l'imam de Ripoll.

La Policia i la Guàrdia Civil no tenen constància d'haver rebut cap pregunta de les autoritats belgues sobre l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, segons han indicat a Efe fonts de la lluita antiterrorista.

Tot i que no hi havia proves ni antecedents, la comunitat musulmana de la zona va decidir expulsar-lo de la mesquita", va explicar Bonte, qur va dir que se sentia molt orgullós perquè els musulmans "van ser els que es van dirigir directament a la Policia i això no sempre és així en altres llocs".

L'alcalde, que fa uns anys va convertir la lluita antigihadista en bandera de la localitat, va dir que el seu "mètode", reconegut fins i tot pel mateix expresident dels EUA Barack Obama, passa per implicar tota la comunitat en la prevenció i en la lluita antiterrorista.

"La lluita contra el terrorisme només funciona si es treballa des de dins de la pròpia comunitat. Si tothom confia en la resta", va explicar el responsable del consistori.

"Estic molt satisfet del treball de la Policia, però també de la prevenció a les escoles i a la pròpia comunitat musulmana", va afegir.

Mesures de xoc el 2012

Aquest alcalde va haver de prendre mesures de xoc el 2012, després de saber-se que una trentena de persones de la seva localitat havien viatjat a Síria per unir-se a les files de l'Estat Islàmic (EI).

A partir del 2014 els seus esforços van donar fruit i no només no consten més viatges a Síria ni l'existència de terroristes a la localitat, sinó que Vilvoorde es posa com a exemple europeu de la lluita antiterrorista per comptar amb un departament específic antiradicalització i polarització.

Més bona informació

D'altra banda, Bonte va dir que l'atemptat de Barcelona planteja "moltes preguntes" que li "venen al cap".

"¿Com pot ser que algú amb problemes a Espanya pogués viatjar lliurement per la Unió Europea?", va dir. "És un gran assumpte europeu a discutir", va assenyalar Bonte, que també va afirmar que "la informació ha de ser més ben transferida entre països de la Unió Europea".

"Ara he llegit que podria haver estat en contacte amb sospitosos de terrorisme", va dir l'alcalde belga, en referència a algunes informacions que relacionen l'imam de Ripoll amb un dels implicats en els atemptats de l'11 de març del 2004 a Madrid.

Preguntat sobre si ha estat en contacte amb les autoritats espanyoles o amb l'Ajuntament de Barcelona, Bonte va dir que la seva Policia local ha estat en contacte "intensament" en els últims dies amb la Policia (sense concretar si amb els Mossos d'Esquadra o amb la Policia Nacional).

"Ens han contactat diverses vegades i ens han repreguntat. Els hem donat tota la informació que teníem", va afegir.

Notícies relacionades

A propòsit de si estaria disposat a exportar les seves bones pràctiques antiradicalisme a altres ciutats europees, Bonte va assenyalar que "cada lloc necessita la seva resposta a mida", perquè "no és el mateix una ciutat petita com Vilvoorde que una gran urbs com Barcelona".

Amb tot, es va dir "disposat a ajudar" i satisfet si la seva experiència a Vilvoorde, anteriorment considerada un feu del gihadisme, com el barri brussel·lès de Molenbeek, "pot inspirar altres".