El PP descarta aplicar l'article 155 contra l'1-O

Hernando addueix "raons temporals i jurídiques" i avisa que el pes de la llei "acaba caient a sobre" de qui no acata les normes

El portaveu conservador considera que la CUP és la que "imposa les condicions" i té el Govern català "de genolls"

zentauroepp39266406 madrid 12 07 2017 pleno del congreso de los diputados  sesi 170815113132

zentauroepp39266406 madrid 12 07 2017 pleno del congreso de los diputados sesi 170815113132 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Europa Presss / El Periódico / Barcelona

Cada vegada són més les veus al PP i al Govern de Mariano Rajoy que allunyen la possibilitat que l'Executiu apliqui l'article 155 de la Constitució en contra del referèndum que Carles Puigdemont vol celebrar l'1 d'octubre. L'últim a sumar-se a aquest cor ha sigut el portaveu conservador al Congrés, Rafael Hernando, que en una entrevista amb Europa Press esgrimeix "raons temporals i jurídiques" per descartar que el seu partit sol·liciti l'activació d'aquest mecanisme.

Segons Hernando, recórrer a aquest article, que permet "obligar" un govern autonòmic al "compliment forçós" de les seves obligacions, "en aquests moments" ja no resoldria la situació. El procediment que regula el Senat per sol·licitar l'aplicació del 155 exigeix que el Govern enviï al president de la Cambra alta una proposta amb les mesures concretes que planteja i que han de ser debatudes a la Comissió General de Comunitats Autònomes, que ha de demanar al president autonòmic afectat, en aquest cas Puigdemont, les al·legacions que consideri oportunes. La proposta final s'hauria de votar al ple, on el PP té majoria absoluta.

El portaveu del PP considera que hi ha mesures "més oportunes i realistes" i que està en mans dels tribunals respondre a l'incompliment de la llei o decidir si es cometen delictes com el de sedició. "Nosaltres recolzarem les mesures que siguin raonables i evitin aquesta situació", afegeix.

En tot cas, Hernando fa èmfasi que el pes de la llei "acaba caient a sobre" de qui no acata les normes i que ja hi ha dirigents, com l'expresident Artur Mas o l'exconseller Francesc Homs, que han sigut condemnats per la consulta del 9-N. "Si algú es vol seguir disparant trets al peu, que segueixi per aquest camí", ha recalcat.

Prudència i contundència

"S'ha d'actuar amb prudència, però amb contundència, i és el que passarà. L'Estat de dret té unes regles i les hem de respectar tots, no hi ha estats de dret a la carta, ni drets de pernada, que és el que pretenen tenir alguns", afegeix.

En aquest sentit, Hernando recalca que les forces i cossos de seguretat de l'Estat respectaran l'Estat de dret i apunta que els Mossos d'Esquadra, la policia autonòmica catalana, formen part d'aquest col·lectiu, com també l'Ertzaintza, la policia basca.

El portaveu assegura desconèixer si efectivament la Generalitat ja disposa de les urnes per recollir vots l'1 d'octubre i d'un cens electoralcom ha manifestat la CUP, però entén que l'important no són aquests "elements materials". "Només són mitjans per seguir aprofundint en una direcció, la confrontació i la mutilació del dret dels ciutadans que viuen a Catalunya a ser espanyols i europeus", exposa.

La Generalitat, "de genolls" davant la CUP

Hernando confia que el Parlament  no tramiti la llei del referèndum, norma que no està inclosa de moment en l'ordre del dia que la Mesa del legislatiu autonòmic revisarà aquest dimecres: "Seria lamentable que la Mesa seguís amb aquest procés, això s'ha d'acabar ja", diu.

Notícies relacionades

I apunta que el "problema" és que el partit que "imposa les condicions" i que governa a Catalunya és la CUP, amb 10 diputats dels 135 que componen el Parlament i manté "arrossegant-se de genolls" l'Executiu autonòmic. "Un grup anarquista, de caràcter totalitari, és qui mana allà i amb pocs vots determina què han de fer ERC i el PDECat", diu Hernando.

En qualsevol cas, el portaveu parlamentari defensa la tasca del Govern espanyol "davant el disbarat dels independentistes a Catalunya", diu que s'han pres mesures i respon a l'acusació d'immobilisme que li llança el PSOE. "Estem en marxa des de fa molt temps, però el PSOE no se n'ha adonat. Quan un s'enterboleix en problemes interns no s'adona del que fan els altres", afegeix.