PER RENOVAR LA INSTITUCIÓ

Rivera vol un apolític com a Defensor del Poble i no un ex de PP o PSOE

Per a 'RTVE' demana un equip en consens que tingui "una visió moderada i plural"

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP / Madrid

Ciutadans prefereix que el pròxim Defensor del PobleDefensor del Poble no sigui un ex del PP o del PSOE, sinó que s'elegeixi una figura "com més apolítica millor" i amb un perfil institucional. En aquest perfil no hi encaixen ni Luisa Fernanda Rudi (PP), expresidenta del Congrés i del Govern d'Aragó, ni l'exdiputat socialista Francisco Fernández Marugán, que exerceix el càrrec en funcions des que va acabar el mandat de Soledad Becerril.

"Encara no ho hem parlat amb PP, PSOE i Podem. Però ja que tenim l'oportunitat de renovar una institució important com és el Defensor del Poble i que per primera vegada no hi ha bipartidisme, crec que seria important que fos un personatge com més apolític millor o, almenys, que tingui una trajectòria darrere més enllà de la política", ha declarat el president de Cs, Albert Rivera, en una entrevista amb 'Europa Press'.

En la seva opinió, el Defensor del Poble "no ha de ser del PP o del PSOE, ha de ser un defensor dels ciutadans espanyols, dels seus drets". A més, li agradaria que adoptés una actitud "més proactiva que la que ha tingut en les últimes dècades".

Aprendre dels informes del defensor

Rivera considera que a Espanya a aquesta figura no se li ha donat la rellevància que realment té i que això hauria de canviar: "Crec que els governs haurien posar més atenció en el que diuen els Defensors del Poble advertint d'alguns errors o de canvis legislatius".

Pel que fa a Rudi i Fernández Marugán, dos dels noms que estan sobre la taula com a possibles successors de Becerril, el líder de la formació taronja ha dit que "no semblen estar gaire lluny del PP o del PSOE" i, per tant, no representen el perfil que busca Ciutadans.

"Si jo hagués de dissenyar aquesta institució i el pròxim mandat, crec que seria molt millor algú amb un perfil institucional, amb una base jurídica... Que tingués unes característiques concretes, i no tant que sigui un ex d'un altre partit", ha explicat, afegint que Cs transmetrà aquest plantejament als altres partits per intentar trobar un candidat "de consens".

Per un altre costat, el president de Ciutadans s'ha referit a la futura renovació del Consell d'Administració de 'RTVE' i del seu president, que també ha de passar pel Parlament.

El 22 de juny, PP, PSOE, Units Podem, Cs i PNB van tancar un acord per renovar els directius de la corporació en un termini de tres mesos i en un format semblant al concurs públic, encara que la votació final la tindran les Cambres.

Com que ara es necessitarà el suport de dos terços de la Cambra per nomenar els consellers de 'RTVE' -encara que també es permetrà la majoria absoluta com a sistema de desbloqueig en el cas que no hi hagi acord a la Cambra per elegir candidats-, Rivera ha assenyalat que "hi ha d'haver un consens molt ampli" i per això creu que el seu partit tindrà un paper important en la decisió que es prengui.

Gent que sàpiga de televisió i ràdio

"Nosaltres volem al capdavant de 'RTVE' un equip professional que sàpiga de televisió i de ràdio", és a dir, "que tingui experiència en això, que no siguin polítics", ha subratllat.

Notícies relacionades

La segona demanda de Cs és que aquest equip tingui "una visió moderada i plural de la radiotelevisió pública" i que defensi l'interès general, de manera que "no siguin 'hooligans' d'un extrem o un altre de la Cambra".

A partir d'aquí, "estem disposats a negociar amb els altres i a buscar persones de consens", ha afegit Rivera, que ha afirmat que Ciutadans no està pensant en cap candidat concret perquè el que li importa, més que el nom, és conèixer quin seria el seu projecte per a 'RTVE', un ens que actualment "està a la deriva".