Es busca Defensor del Poble

Soledad Becerril anunciarà aquest dimarts que deixa el càrrec al capdavant de la institució, un mes i mig abans que expiri el seu mandat

El PP haurà de negociar amb el PSOE o un ampli nombre de partits el seu substitut, que requereix el suport de tres cinquenes parts dels diputats del Congrés

Soledad Becerril: Aquí acaba el meu temps com a defensora del poble. / EFE / EUROPA PRESS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

La Defensora del Poble, Soledad Becerril, anunciarà aquest dimarts que deixa el seu càrrec al capdavant de la institució, un mes i mig abans que el 22 de juliol expiri el seu mandat, de cinc anys. 

La pràctica habitual en aquests casos és que sigui l'adjunt, en aquest cas l'exdiputat socialista Francisco Fernández Marugán, qui assumeixi el càrrec fins a la designació d'un nou Defensor del Poble.

El Defensor del Poble normalment s'elegeix per consens, ja que ha de rebre el vistiplau de tres cinquens dels diputats del Congrés dels Diputats, on el PP aquesta legislatura només compta amb 137 de 350. Per tant, el Govern haurà de negociar amb el PSOE o un ampli nombre de grups per aconseguir un nom que compti amb el quòrum suficient.

Soledad Becerril va arribar al càrrec de Defensora del Poble el juliol del 2012, i es va convertir en la primera dona a accedir-hi. Va substituir María Luisa Cava de Llano, que ocupava el càrrec de manera interina des que Enrique Múgica el va abandonar el 2010, a l'expirar el seu mandat.

PRIMERA MINISTRA

Becerril, nascuda a Madrid el 1944, també va ser la primera dona que va accedir al Consell de Ministres des de la Segona República quan Leopoldo Calvo Sotelo la va nomenar ministra de Cultura el desembre del 1981, càrrec que va ocupar fins al 1982. A més, va ser alcaldessa de Sevilla entre el 1994 i el 1999.

De la mà d'UCD, va accedir al Congrés en les eleccions generals del 1977 i en la primera legislatura del Govern d'Adolfo Suárez. Posteriorment, també va ser diputada per les files del PP durant la quarta, la cinquena i la sisena legislatures. El 2004 va ser elegida senadora per Sevilla i el 2008, de nou diputada per Sevilla.

Notícies relacionades

És llicenciada en Filosofia i Lletres, especialitzada en Filologia Anglesa, per la Universitat de Madrid, i té estudis a la Universitat de Colúmbia. Ha sigut professora a la Universitat de Sevilla i va fundar la revista d'informació andalusa 'La Ilustración Regional', de la qual va ser consellera delegada. Becerril va rebre el 2006 la Medalla d'Or d'Andalusia.

ELS ORÍGENS DEL CÀRREC

La figura del Defensor del Poble va ser creada a Espanya per llei orgànica el 1981, encara que el primer titular de la institució no va ser nomenat fins al 30 de desembre del 1982. Es tractava de Joaquín Ruiz-Giménez Cortés, que va comptar amb Álvaro Gil-Robles i Gil-Delgado com a adjunt primer i va estar al capdavant de la defensoria un mandat, és a dir, cinc anys.