OFENSIVA INDEPENDENTISTA

El PSOE dona per fet que hi haurà votació l'1-0

Narbona demana als catalans que no legitimin amb la seva participació un "simulacre" sense valor jurídic

Els socialistes registraran al setembre al Congrés les seves iniciatives sobre Catalunya

undefined39430316 madrid 24 07 2017 el secretario general  pedro s nchez  enca170802112638

undefined39430316 madrid 24 07 2017 el secretario general pedro s nchez enca170802112638 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE anticipa que l'1 d'octubre vinent hi haurà algun tipus de votació a Catalunya. No serà el referèndum vinculant sobre la independència plantejat per la Generalitat, però sí que hi haurà paperetes i urnes, assumeixen els socialistes, que posen l'accent en la il·legalitat i la falta de garanties d'aquesta convocatòria.

“Serà un pur i simple recompte sense cap valor jurídic”, ha dit aquest dimecres a la SER la presidenta del partit, Cristina Narbona, que ha demanat als catalans, i en especial a Podem i els comuns, que no legitimin amb la seva participació un “simulacre” que només generarà més “frustració” al no tenir valor jurídic.

Narbona també ha reclamat “proporcionalitat” a l'Executiu central, que manté la tesi que l'1-0 no es portarà a terme. “El referèndum no se celebrarà. [Carles Puigdemont i Oriol Junqueras] poden assumir el seu fracàs ara o l'1 d'octubre”, va dir a mitjans de juliol la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Els socialistes acompanyen el Govern en les seves mesures per impedir la convocatòria d'autodeterminació. Recolzen el recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma del reglament del Parlament que permet tramitar de forma exprés el referèndum. Però en les últimes setmanes han agafat més distància de Mariano Rajoy, amb qui Pedro Sánchez es va reunir a principis de juliol per abordar la convocatòria independentista.

Motiu de dimissió

Aquest dilluns, per exemple, la vicesecretària general, Adriana Lastra, va incloure la “incapacitat” del cap de l'Executiu per “solucionar la crisi territorial” entre un dels motius pels quals hauria de dimitir. Els altres eren la corrupció i la bretxa social. “Fa sis anys que és president del Govern i ha sigut una màquina de crear independentistes. Ell i Artur Mas, primer, i després Carles Puigdemont. No ha mogut ni un dit per intentar solucionar la crisi territorial. Ara bé, nosaltres, que fem una oposició d'Estat, sempre recolzarem el Govern davant l'independentisme”, va assenyalar la número dos del PSOE.

Notícies relacionades

Els socialistes reclamen “solucions polítiques” com les incloses a la seva Declaració de Barcelonaaprovada pel PSOE i el PSC a mitjans del mes passat. Al setembre començaran a registrar al Congrés dels Diputats les iniciatives que recull aquest document, que advoca per una reforma de la Constitució de caràcter federal, millores en el finançament i recuperació de les parts de l'Estatut retallat pel TC en la seva sentència del 2010.

Al mateix temps, Sánchez multiplicarà el mes vinent la seva presència a Catalunya. “És important que la ciutadania sàpiga que el PSOE i el PSC s'implicaran al màxim durant el mes de setembre. Pedro Sánchez farà moltíssimes visites a Catalunya perquè l'1 d'octubre no és la solució als problemes de Catalunya”, va avançar dimarts a Efe la portaveu parlamentària dels socialistes, Margarita Robles.