DECLARACIÓ DAVANT L'AUDIÈNCIA NACIONAL COM A TESTIMONI

Rajoy intenta escapolir-se

El president carrega el pes polític d'investigar la 'Gürtel' sobre Aguirre, i l'econòmic, sobre Lapuerta

El líder del PP diu que desconeix l'existència d'una caixa b i nega que rebés sobres en negre

El mal trago de Rajoy a compte dels seus SMS a Bárcenas / REUTERS / PAUL HANNA / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Mariano Rajoy va negar ahir davant l’Audiència Nacional que tingués coneixement de l’existència d’una caixa b al PP i va rebutjar de manera rotunda haver rebut sobres en negre. «Mai» en els 31 anys que fa que és al comitè executiu del PP ha sentit parlar de finançament irregular ni de donacions en efectiu d’empresaris a canvi d’adjudicacions d’obres públiques. «La meva responsabilitat eren les polítiques del PP, no la comptabilitat», va declarar en diverses ocasions i amb diferents formulacions. El president del Govern va descarregar qualsevol responsabilitat sobre els comptes en el tresorer que ha ocupat més anys aquest càrrec, Álvaro Lapuerta (entre els 1993 i el 2008), i la responsabilitat política, en Esperanza Aguirre. Es dona la circumstància que Lapuerta té 89 anys i pateix demència senil, motiu pel qual no està assegut al banc dels acusats.

El cap de l’Executiu va arribar a la seu que l’Audiència té a San Fernando de Henares, a 20 quilòmetres de Madrid, a les 9.47 hores. Rajoy va evitar que el seu passeig per declarar com a testimoni pel principal escàndol de corrupció del PP quedés gravat per a la posteritat i va entrar pel garatge. Era una de les prerrogatives que va tenir per ser qui és, malgrat que anava a declarar per la seva tasca al partit. De seguida es va comprovar que anava preparat, amb les dates i els temes estudiats, i tenia intenció de contestar-ho tot encara que en alguns passatges la memòria li va flaquejar i va deixar anar alguns «ho desconec» o «no ho recordo». Però abans d’arribar a aquest moment de llacunes va anar donant respostes en què va quedar clar que la seva estratègia consistia a escudar-se en Lapuerta (com fa setmanes van fer altres alts càrrecs del PP davant aquest tribunal) i en Aguirre.

L'objecte d'aquesta causa

En aquest judici es dirimeix la primera part de la 'trama Gürtel' (1999-2005), sobre les empreses de Francisco Correa, el capitost de la xarxa, i la seva relació amb dues campanyes del PP en dues localitats governades pels conservadors el 2003, Pozuelo i Majadahonda (Madrid). És a dir, no és el judici de la caixa b ni dels 'papers de Bárcenas', però aquests dos temes van sortir en l’interrogatori malgrat que el president del tribunal, Ángel Hurtado, va descartar diverses preguntes perquè no les va considerar pertinents a l’«allunyar-se de l’objecte de la causa».

El primer advocat que va prendre la paraula, Mariano Benítez de Lugo, en nom de l’acusació popular que va demanar la citació de Rajoy, li va plantejar diverses qüestions sobre la seva feina al partit i el testimoni va insistir des del primer minut que no tenia cap responsabilitat sobre els comptes. La seva tasca, va sub-ratllar Rajoy, que llavors era vicesecretari general i va dirigir diverses campanyes, era «política». Davant la insistència de Benítez de Lugo, es va defensar: «Hi ha una separació nítida i clara entre la part política i l’econòmica». «De fet –va respondre després–, els dos nomenaments que fa el comitè executiu quan acaba un congrés són el secretari general i el tresorer». I el tresorer aquells anys era Lapuerta, no Bárcenas (que era el gerent i només va ser tresorer entre el 2008 i el 2009).

La reunió amb la 'lideressa'

Després Rajoy va intentar escapolir-se de la responsabilitat política d’investigar la 'trama Gürtel'. Hi ha un episodi clau: la reunió que el 2004 es va fer al despatx de Rajoy amb Lapuerta i Aguirre. El tresorer va demanar veure el president amb la lideressa (llavors enemiga número u) per avisar-los que tenia sospites d’irregularitats a Arganda del Rey i Majadahonda, dos municipis clau per a la xarxa corrupta. Rajoy va respondre que en aquell instant va reclamar a la llavors dirigent que ho gestionés. «Era competència seva com a presidenta del partit a Madrid. Li vaig demanar que s’assabentés de què estava passant i que prengués les decisions oportunes», va respondre. En un altre moment va afegir que no en va fer «seguiment» perquè no té «temps» d’ocupar-se de tot.

Durant l’interrogatori, Rajoy, que es va mostrar bastant desimbolt, va incidir en la tesi coneguda que ell, quan va arribar a la presidència del PP, el 2004, va ordenar trencar amb Correa després que Lapuerta l’advertís que utilitzava el nom del partit per fer negocis. El líder dels populars va dir que no recordava per quins motius va fer tallar la relació, però sí que va apuntar que Lapuerta li va dir que no hi havia res «il·legal». Tampoc va saber explicar per què, tot i l’ordre, la trama va organitzar el congrés de València del 2008.

Satisfet amb la seva declaració 

El polític gallec va incidir en diverses ocasions en la idea que el president d’un partit, i més si és al Govern, no es pot ocupar de tot. Va trobar temps, això sí, de respondre als SMS que li va enviar Luis Bárcenas el 2012, aquells en què va escriure «sigues fort» i «fem el que podem». ¿Què és el que va fer en concret pel tresorer?, li va preguntar un advocat. «Res que pogués afectar cap procés», va contestar.

Notícies relacionades

Rajoy creu que va passar amb nota l’examen i va decidir anar amb prou feines una hora després a un acte sobre violència de gènere a la seu del seu partit, on va ser rebut amb aplaudiments. «Estic content d’haver complert amb la meva obligació», va dir.

No ho veu així l’oposició, que considera que no va esvair les «ombres» que planen sobre el seu partit i que s’aniran jutjant els pròxims anys.