EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La Guàrdia Civil acusa de sedició un alt càrrec del Govern català per l'1-O

El secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, han sigut interrogats pels preparatius del referèndum unilateral

L'Executiu català anuncia que denunciarà tothom que actuï "contra la voluntat d'un poble"

Dos alts càrrecs del Govern declaren davant la Guàrdia Civil pel referèndum / JORDI COTRINA / VÍDEO: ATLAS

Dos alts càrrecs del Govern declaren davant la Guàrdia Civil pel referèndum
foto 3044740

/

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

La investigació de la Guàrdia Civil pels preparatius del referèndum de l'1-O ha fet un salt qualitatiu. Per ara, a cap alt càrrec se li havia comunicat de forma directa que estava sent investigat per, entre altres delictes, sedició. Agents de l'institut armat ho han fet aquest dimecres amb el secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim NinEl Govern català ha reaccionat aquesta mateixa tarda anunciant que denunciarà davant els jutjats el que consideren una persecució.

"¡Ja n'hi ha prou!", ha exclamat Jordi Turull. "He donat ordre als serveis jurídics perquè denunciïn davant els jutjat per vulneració de drets fonamentals i convertir una denúncia molt concreta en una causa general contra tot un país que vol votar", ha explicat. El portaveu del Govern català explica que denunciaran "totes les persones que intervenen en aquesta actuació contra la voluntat d'un poble". 

Les indagacions s'emmarquen en la causa que tramita el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que està sota secret, i que es van incoar arran de les paraules pronunciades en conferències per l'exmagistrat i exsenador, Santiago Vidal, en què va afirmar que el Govern català havia obtingut les dades fiscals de tots els catalans "de forma il·legal". Els agents ja han pres declaració a diversos funcionaris de l'Administració autonòmica.

Penes de fins a 15 anys

Nin ha començat a declarar com a testimoni, però davant els indicis que algunes de les seves respostes podrien incriminar-lo, la Guàrdia Civil li ha anunciat que passava a tenir la condició d'investigat, atribuint-li, entre altres delictes el de sedició. L'alt càrrec va necessitar llavors l'assistència d'un advocat. Fonts oficials han assegurat que s'investiguen diversos delictes, un d'ells el de sedició, i que quan finalitzin les indagacions es concretaran els que al seu entendre s'han comès. El delicte de sedició castiga els que "s'alcin públicament i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis o qualsevol autoritat" o el compliment de resolucions administratives o judicials.

Notícies relacionades

Al secretari general de la Presidència se li ha preguntat per la pàgina d'internet del Pacte Nacional pel Referèndum. I és que va ser el seu departament el que es va encarregar inicialment de crear la pàgina, encara que, després, es va traslladar la seva gestió a aquest ens. El 28 de juny, els agents ja van prendre declaració com a testimonis pel mateix assumpte a diversos empleats públics.   

Un altre alt càrrec, citat

Despr's de l'interrogatori, el secretari general ha abandonat les dependències de la Guàrdia Civil a travessera de Gràcia, on aquest matí també ha sigut citat a declarar com a testimoni Jordi Graells, director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat.