'The Economist' suggereix a Rajoy una reforma constitucional per "mantenir" la unitat

El setmanari britànic augura que el Govern pararà el referèndum usant "els tribunals"

dcaminal39280100 the economista publica en portada el conflicto de catalunya170713111633

dcaminal39280100 the economista publica en portada el conflicto de catalunya170713111633

1
Es llegeix en minuts

El popular setmanari britànic 'The Economist' assegura que el president del GovernMariano Rajoy, hauria d'impulsar una reforma constitucional si vol mantenir la unitat d'Espanya.

El rotatiu manté que l'estratègia actual de Rajoy amb els catalans és "efectiva" i "beneficiosa políticament per a ell a la resta d'Espanya", però "ignora el descontentament de Catalunya amb l'actual marc constitucional". "Mantenir el país unit podria requerir revisar-lo", assegura l'article publicat, que adverteix, però, que la Generalitat "ha fracassat a l'hora d'aconseguir suports internacionals" per al referèndum.

Notícies relacionades

Segons 'The Economist', amb "l'amenaça" de declarar la independència, el president Carles Puigdemont "sembla voler provocar una reacció exagerada" del Govern que causi una "rebel·lió" a Catalunya. Però el rotatiu creu que l'Estat "bloquejarà el referèndum de manera menys dramàtica" que amb l'article 155, utilitzant en canvi "els tribunals" per posar "querelles contra els que firmin o votin mesures inconstitucionals".

"Les enquestes indiquen que prop d'un 40-44% dels catalans recolzen la independència, segons com sigui la pregunta. Amb això no n'hi ha prou per fer la revolució", assenyala el text, que afegeix que "la marxa cap a la il·legalitat" del Govern "causa tensions", i cita la destitució de l'exconseller Jordi Baiget com a exemple.