El ressò internacional a l'anunci del referèndum

Els mitjans de comunicació destaquen la negativa de Rajoy a pactar la consulta

 

 

1
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

La premsa internacional s'ha fet ressò de l'anunci del president de la GeneralitatCarles Puigdemont, de la data i la pregunta del referèndum. La majoria dels mitjans de comunicació destaquen la negativa del Govern de Mariano Rajoy a acceptar una via pactada del referèndum, rememoren el 9-N i mostren la divisió entre favorables i detractors de la independència segons les últimes enquestes.

Un dels diaris que han fet una anàlisi més exhaustiva és 'The Guardian', que qualifica el referèndum d'"amargament polític" perquè considera que provocarà un nou conflicte polític i judicial entre els executius. El mitjà britànic recorda la consulta celebrada el 9 de novembre del 2014 però remarca que aquesta vegada es preveu que serà vinculant, fet que pronostica impediments més contundents com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, amb què se suspendria l'autonomia i es prohibiria la votació.

El canal Euronews publica al seu portal web que el referèndum és "il·legal" perquè no està previst a la Constitució i assegura que provocarà una "confrontació" amb Madrid. Igual que 'The Guardian', deixa la porta oberta a la possibilitat que "es forci a obeir la llei". A més, considera que no hi ha gaire suport al vot favorable a la separació i té en compte les dades de les últimes enquestes en què es pronostica un 44,3% de vots independentistes davant un 48,5% de paperetes que prefereixen continuar a Espanya.

El 'Washington Post' i 'The New York Times', per la seva banda, han recorregut a les notes d'agència d'Associated Press per elaborar una radiografia de la "llarga" trajectòria política i dels desafiaments del procés fins avui. 'Político' insisteix que Rajoy farà el que sigui per impedir la consulta i recorda que els partits sobiranistes conformen majoria al Parlament.

Notícies relacionades

L'agència de notícies France-Presse, per la seva banda, destaca que els polítics catalans "han intentat durant anys que el Govern espanyol aprovi un referèndum, com en el cas d'Escòcia, però que ha resultat en un 'no'". També afegeix la imputació d'Artur Mas pel 9-N i remarca la voluntat de Puigdemont de tirar endavant la votació. Reuters considera que això pot comportar problemes legals que derivarien en unes eleccions autonòmiques

Els mitjans de comunicació francesos BFMTV i Europe1 reiteren el cop de porta de Rajoy a la via pactada, i el diari italià 'La Stampa' manté que la reacció de Madrid de no permetre el referèndum és "duríssima" i es pregunta si s'acabaran prohibint les urnes. Amb només dos paràgrafs informen els diaris portuguesos 'Expresso' i el 'Jornal de Notícias' de l'anunci del referèndum i es limiten a mostrar la pregunta anunciada pel president.