El PSOE demana a la premsa "col·laboració" contra el relat independentista

L'executiva liderada per Sánchez presentarà divendres a Barcelona les seves iniciatives legislatives sobre Catalunya

Els socialistes miren a Alemanya i Bèlgica per a la seva reforma federal de la Constitució

jgblanco39245264 madrid 10 07 2017 politica el secretario general del psoe pe170710110451

jgblanco39245264 madrid 10 07 2017 politica el secretario general del psoe pe170710110451 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Artur Mas va demanar el juny del 2015 “col·laboració” a la premsa sobre el procés independentista. “Expliqueu bé els fets, perquè la gent necessita conèixer-los, i també les conseqüències”, va dir el llavors president de la Generalitat. Dos anys després, aquest dilluns, el PSOE ha llançat un missatge similar, gairebé idèntic, però amb l'objectiu contrari: desmuntar el relat del separatisme català, que ha convocat per a l'1 d'octubre un referèndum d'autodeterminació.

“s'ha d'intentar que tots els catalans siguin prou conscients que se'ls està explicant el referèndum com una expressió de democràcia, quan no té les garanties que hauria de complir”, ha assenyalat la presidenta del partit, Cristina Narbona, en referència, per exemple, als dubtes sobre el cens de la convocatòria de tardor. “S'ha de fer pedagogia. És molt important la col·laboració dels mitjans de comunicació”, ha insistit l'exministra de Medi Ambient.

CITA AMB EL PSC

Dintre d'aquesta tasca davant el relat “que se'ls està explicant als catalans sobre l'autodeterminació”, l'executiva del PSOE viatjarà aquest divendres a Barcelona per reunir-se amb la del PSC. La trobada servirà, sobretot, perquè els socialistes detallin algunes de les iniciatives legislatives que volen presentar abans de l'1 d'octubre.

Durant la reunió que van mantenir dijous passat, Pedro Sánchez va advertir Mariano Rajoy que si el Govern central no anava més enllà de l'aplicació de la llei davant la convocatòria secessionista, el PSOE prendria la iniciativa. Segons fonts socialistes, l'esforç es traduirà en propostes sobre una reforma constitucional d'estil federal, millores en el finançament, més diners en infraestructures (en especial en Rodalies i el Corredor Mediterrani) i més fons per aplicar la llei de dependència. Algunes d'aquestes recollirienr peticions que l'actual president, Carles Puigdemont, va traslladar a RajoyCarles Puigdemont, durant la seva reunió l'abril del passat any.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Narbona, que ha comparegut a la seu socialista després de la trobada sobre canvi climàtic en què també ha participat Sánchez, ha fixat els referents del seu partit a l'hora d'abordar la reforma de la Constitució, en el fet que els socialistes volen avançar en el “caràcter plurinacional” de l'Estat. “La nostra referència claríssima són els estats federals: Baviera i Bèlgica, que és un exemple d'una federació de nacions que comparteixen un mateix espai polític pel que fa a la sobirania”, ha explicat la presidenta del PSOE.