EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El PP intentarà dividir avui Colau i el PSC pel referèndum unilateral

L'Ajuntament de Barcelona debat una moció contra l'1-O que els socialistes recolzaran

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

l PP intentarà dividir avui Barcelona en Comú i el PSC pel referèndum en el ple de l’Ajuntament de Barcelona. El grup municipal popular ha presentat una proposició que es votarà al ple en què insta a manifestar el «compromís del consistori de no recolzar ni proporcionar mitjans ni personal municipal l’1 d’octubre en relació amb el referèndum que es pretén celebrar». 

Els socialistes recolzaran el text, mentre que el grup d’Ada Colau encara no ha definit la seva postura, tot i que difícilment votarà a favor d’una proposta del PP quatre dies després que els comuns anunciessin que l'ajuntament barceloní no serà un "impediment" per a la consulta.

Tot i que des de Barcelona en Comú no han volgut revelar el sentit del vot, argumentant que no s’acabarà de decidir fins just abans de la votació, fonts dels comuns i dels socialistes han tret ferro a la possibilitat que els dos grups votin diferent, i recorden que no seria la primera vegada que els dos socis de govern voten diferent en qüestions que no tenen a veure amb la gestió de l’alcaldia, cosa que ja reflecteix l’acord subscrit.

En qualsevol cas, el ple podria visibilitzar el diferent enfocament que tenen en aquest assumpte el PSC i els comuns. Elisenda Alamany, coordinadora de comunicació de Catalunya en Comú, ja va afirmar dilluns que l’alcaldia de la capital catalana no impediria el referèndum, alhora que carregava contra unes posicions que considerava «contradictòries» del PSC en la qüestió sobiranista.

¿I ELS PREPARATIUS?

Encara que no s’oposi a l’1-O, més complex sembla que la coalició d’esquerres decideixi implicar-se també en els preparatius de la consulta (a risc que això suposi problemes legals per a Ada Colau i el seu equip) o que decideixi donar validesa legal al resultat que emani de les urnes. En aquest sentit, la fórmula per la qual ha optat Podem Catalunya, de participar en el referèndum però considerant-lo una mobilització més a favor d’un referèndum vinculant, és una de les que més opcions té ara com ara.

Notícies relacionades

Jaume Collboni, tinent d’alcalde de Barcelona, ja ha advertit diverses vegades als comuns que no poden «comprometre el govern de la ciutat ni el conjunt de ciutadans de Barcelona en cap tipus d’acció unilateral», seguint així la posició fixada per la direcció del PSC, que va remetre als seus alcaldes i càrrecs públics un argumentari que incloïa aquesta consigna: «No participarem en un referèndum d’aquestes característiques, ni prestarem el nostre suport polític o col·laboració institucional als que pretenguin organitzar-lo».

La votació a l’ajuntament es produirà un dia abans que, a Barcelona, alcaldes i regidors sobiranistes exhibeixin el seu compromís amb el referèndum. En un acte organitzat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI) al paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), els regidors firmaran un manifest en què adopten tres compromisos de cara a l’1-O: cedir espais municipals, recolzar el Govern i el Parlament en tot el procés i no fer «cap pas enrere per qualsevol impediment polític i jurídic» de l’Estat. 

 

  / RICARD CUGAT