Convuls ple a Jaén per una moció contra la independència de Catalunya

L'alcalde ordena el desallotjament de diverses persones del públic que van mostrar la seva oposició al text i que van proferir crits contra la regidora que el va presentar

sin-ttulo

sin-ttulo

2
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Jaén va viure ahir, dijous, un convuls ple a compte d'una moció en contra de la independència de Catalunya. La tensió va arribar a tal punt que l'alcalde, Javier Márquez (PP), va ordenar el desallotjament de diverses persones del públic, algunes d'elles membres del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT).

El secretari general de VOXJavier Ortega, va ser l'encarregat de llegir la moció registrada per la regidora no adscrita a l'Ajuntament de Jaén, Salud Anguita, que recentment s'ha afiliat a aquesta formació política. El text, que reclama l'aplicació de l'article 155 de la Constitució davant el "cop d'Estat institucional secessionista de la comunitat catalana", va sortir finalment aprovat amb els vots del grup municipal popular i de dos dels tres regidors no adscrits, mentre que Jaén en Comú i PSOE hi van votar en contra, i el tercer regidor no adscrit es va abstenir.

Des del PSOE es va defensar la legalitat i la Constitució, al mateix temps que es va criticar el fet que s'hagi portat una moció d'aquest tipus al ple ja que no és el lloc idoni i l'únic a què es contribueix és a "generar crispació"Jaén en Comú també va rebutjar el text lamentant que Anguita no opti per portar al ple problemes de la ciutat i dels seus veïns abans que aquest tipus de qüestions.

ESTELADES I BANDERA ANDALUSA

Durant la lectura de la moció, diverses persones del públic van mostrar una estelada i una bandera andalusa (com la bandera andalusa i amb una estrella vermella al mig de la franja blanca), així com una pancarta on es llegia 'Democràcia és que els pobles decideixin el seu futur'. Quan Ortega va acabar la seva intervenció, en què va estripar una "papereta secessionista", aquestes mateixes persones van començar a proferir crits contra la regidora, a qui van qualificar de "mercenària" per haver-se passat a un partit que no va obtenir representació en les municipals del 2015 (només va aconseguir el 0,17% dels vots).

En aquell moment, l'alcalde va ordenar el desallotjament dels protagonistes de l'altercat del saló de plens, encara que la tensió no va deixar de créixer, ja que el dirigent de VOX va mostrar als desallotjats un exemplar de la Constitució Espanyola i algun d'ells va estar a punt d'agredir-lo.

Notícies relacionades

Sobre aquest assumpte, el SAT ha remès un comunicat en què qualifiquen d'"indignant que una mercenària de la política com a Salud Anguita, que en dos anys de carrera ja ha sigut expulsada d'un partit com Ciutadans per només lluitar pel seu sou", hagi presentat una moció de la mà de "la ultradreta de VOX"

El SAT ha criticat que en aquests dos anys Anguita hagi votat en contra "de totes les propostes de política social que han arribat al ple" i ha afegit que "una persona que no és capaç de sentir el patiment dels seus veïns i veïnes és incapaç de comprendre què passa en altres pobles".