EL POLS INDEPENDENTISTA

Rajoy, davant la inquietud d'Aznar per Catalunya: "El Govern no abdicarà de les seves obligacions"

L'expresident del Govern li recorda que té "el deure" d'actuar contra un referèndum il·legal

L'antic líder del PP aposta per construir una "alternativa àmplia" per desbancar els "deslleials" del Govern català

L’expresident del Govern ha clausurat els Cursos d’Estiu FAES a El Escorial. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

L’expresident José María Aznar segueix enviant-li missatges a Mariano Rajoy, encara que ja fa anys que l’actual líder dels populars fa com si res. En la clausura del curs d’estiu de la Fundació per a l’Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), aquella fundació que ja no té res a veure amb el PP, Aznar va avisar Rajoy que davant la «situació irreductible» que, en la seva opinió, crearà l’independentisme català amb el referèndum anunciat per a l’1 d’octubre vinent, les institucions democràtiques tenen no «l’opció», sinó «el deure», d’actuar per «mantenir la legalitat» aplicant «amb normalitat» la Constitució i la llei.

Des de Varsòvia, on va participar en una cimera bilateral, Rajoy li va respondre de manera indirecta quan la premsa li va preguntar pel suport d’alguns ajuntaments catalans a la consulta. «Que hi hagi absoluta tranquil·litat. El Govern és conscient de quines són les seves obligacions i no n’abdicarà», va afirmar l’actual cap de l’Executiu. I va afegir un «m’agradaria que alguns ho tinguessin en compte», que tant servia per referir-se als alcaldes independentistes com al seu mentor.

ALIANÇA DAVANT ELS "DESLLEIALS"

«El desafiament independentista a Catalunya és segurament la prova més seriosa a la qual se sotmetrà el nostre sistema constitucional», va avisar el president de la FAES. En la seva opinió, el Govern de Carles Puigdemont ha «decretat il·legítimament un estat d’excepció», un qualificatiu similar al que utilitza el PP («cop d’Estat») quan es refereix a la consulta.

Aznar també va proposar que, davant l’estratègia sobiranista, es procuri emprendre «un canvi estratègic» a través de la política per poder «guanyar vots i enfortir una societat civil que no vol que l’independentisme usurpi el seu sentiment d’identitat, que es nega a haver de decidir i a convertir els seus conciutadans en estrangers». En definitiva, va reclamar als partits no sobiranistes que s’uneixin per conformar una «alternativa àmplia» perquè «els deslleials no segueixin governant» a Catalunya.

Ja fos perquè era operació sortida de vacances o perquè les crítiques de l’expresident cada vegada tenen menys ressò entre els membres del PP, el cert és que la direcció del partit va centrar en Rajoy la resposta a Aznar.

Notícies relacionades

L’excap de l’Executiu també va mostrar la seva «preocupació» pel que considera l’«abandonament» de les reformes que necessita Espanya arran de la «fragmentació» del Congrés. No en va culpar només el PP i va demanar a la resta de partits que estiguin «a l’altura». 

"DESALLOTJAR EL PARLAMENT"

L'exministre d'Afers Exteriors i actualment diputat del PP José Manuel García-Margallo també va recomanar a Rajoy què fer. Com ha repetit des de fa setmanes, Margallo va considerar, en declaracions a RNE, que el Govern hauria d'aplicar l'article 155 de la Constitució i va recordar que així ho va defensar per a la consulta del 9-N. En cas que el referèndum de l'octubre no es porti a terme i es declari unilateralment la independència, ha apostat per «desallotjar el Parlament» i inhabilitar-ne la presidenta, Carme Forcadell, així com els consellers que «firmessin els decrets o qualsevol declaració» a favor de la secessió.