EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Felip VI: "Fora de la llei només hi ha la negació de la llibertat"

El Monarca va fer referència al repte sobiranista en l'acte dels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques

Els membres del PDECat branden folis amb urnes quan el Rei avisa contra la ruptura de les normes

Discurs de Felip VI en el 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Després d’uns mesos mantenint un perfil baix malgrat l’accelerada independentista, Felip VI va aprofitar el discurs del 40è aniversari de les primeres eleccions democràtiques per incidir en la defensa de la llei i la seva por a la «ruptura de la convivència» i de l’«esperit fraternal» que uneix Espanya.

El cap de l’Estat va prendre la paraula en l’acte celebrat al Congrés amb les més altes autoritats de l’Estat, diputats, senadors i representants de les Corts Constituents i va llançar una advertència: «Fora de la llei, ens ensenya la història, només hi ha arbitrarietat, imposició, inseguretat i, en últim extrem, la negació mateixa de la llibertat».

El cap de l'Estat  El cap de l'Estat afirma que "els sentiments s'han de respectar i entendre"

El Monarca va pronunciar un discurs farcit de referències a la unitat nacional, la diversitat i el respecte a les normes. Els primers aplaudiments se’ls va emportar quan va recordar unes paraules del president republicà Emilio Castelar en aquella mateixa tribuna: «El menyspreu a les lleis, que ens condueix a una decadència sense remei, és el més terrible i el més incurable de tots els nostres defectes».

Segons fonts de l’entorn de Carles Puigdemont, el president no es va donar per al·ludit, informa Fidel Masreal. «Amb això de fora de la llei es deu referir als 60.000 milions dels impostos regalats als bancs, a les clavegueres de l’Estat, a l’amnistia fiscal inconstitucional...», van assenyalar aquestes fonts.

URNA DIBUIXADA

Mentre la majoria de la Cambra aplaudia les advertències del Rei sobre la vulneració de les lleis, els membres del PDECat van mostrar un foli amb una urna dibuixada, un cartell que els diputats exconvergents van brandar per primera vegada mentre sonava l’himne d’Espanya. Els diputats de PNB i PDECat no van aplaudir cap passatge del discurs del Monarca ni tampoc l’himne. Els de Podem van ser  igual de parcs en les seves mostres públiques, encara que van cedir quan el cap de l’Estat va parlar de la lluita contra el terrorisme gihadista.

Felip VI va subratllar que les nombroses declaracions en defensa de les normes, en referència indirecta al Govern central, no es poden considerar «una amenaça» als independentistes sinó una defensa dels «drets» dels ciutadans. Això sí, en un altre moment de la seva al·locució va reclamar que «els sentiments s’han de respectar i comprendre, mai ignorar, enfrontar o dividir».

El gruix del discurs va estar dedicat a agrair la tasca dels protagonistes de les «transcendentals» eleccions del juny de 1977, alguns dels quals van cridar sovint «Visca Espanya», «Visca el Rei». Uns crits als quals es va sumar Pablo Iglesias amb un «Visca la democràcia». El líder de Podem va lamentar després que el cap de l’Estat no tingués unes paraules de record per a les «víctimes del franquisme».

A més de la polèmica absència del rei Joan Carles, tampoc van estar en la commemoració, però en aquest cas voluntàriament, els parlamentaris d’EH-Bildu, ERC ni els senadors de Compromís.

En la solemne commemoració van participar els pares de la Constitució (Miquel Roca, Miguel Herrero de Miñón i José Pedro Pérez Llorca) i els expresidents José María Aznar i Felipe González. José Luis Rodríguez Zapatero estava de viatge a Mèxic.

SÁNCHEZ

Notícies relacionades

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, que no té acta de diputat, també va assistir a la cerimònia. Va estar en la línia oficial de salutació als Reis com a líder de l’oposició i després es va asseure sol en una fila de butaques de la tribuna d’autoritats.

Felip VI tindrà ocasió de tornar a abordar el repte sobiranista avui, en l’entrega dels premis Princesa de Girona, en un acte en el qual coincidirà amb el president Puigdemont.