RELLEU A LA CORONA

El Rei: "A l'Espanya unida i diversa hi cabem tots"

Felip VI defensa les llengües cooficials en la seva proclamació com a Monarca

Es compromet a "una Monarquia renovada per a un temps nou"

El primer discurs de Felip VI com a Rei d’Espanya, al Congrés dels Diputats. / periodico

El primer discurs de Felip VI com a Rei d’Espanya, al Congrés dels Diputats.
Felip VI, coronat. Resum dels esdeveniments
Felip VI jura com a nou Rei d’Espanya, al Congrés dels Diputats.

/

4
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

En el seu primer discurs com a Rei, Felip VI s'ha compromès a “una Monarquia renovada per a un temps nou”, ha tingut records per als desocupats i les víctimes del terrorisme, i ha reafirmat la seva “fe en la unitat d'Espanya”, però sense “uniformitat”, ja que al país, ha dit, “hi cabem tots; hi caben tots els sentiments i sensibilitats, hi caben les diferents formes de sentir-se espanyol”.

“En aquest marc d'esperança vull reafirmar, com a Rei, la meva fe en la unitat d'Espanya, de la qual la Corona és símbol. Unitat que no és uniformitat, senyories, des que el 1978 la Constitució va reconèixer la nostra diversitat com una característica que defineix la nostra pròpia identitat, al proclamar la seva voluntat de protegir tots els pobles d'Espanya, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions. Una diversitat que neix de la nostra història, ens engrandeix i ens ha d'enfortir”, ha dit el Monarca, sense esmentar l'auge de l'independentisme a Catalunya.

La defensa de les llengües cooficials també ha ocupat una part important del discurs de proclamació de Felip VI. “A Espanya han conviscut històricament tradicions i cultures diverses amb les quals s'han enriquit contínuament tots els seus pobles. I aquesta suma, aquesta interrelació entre cultures i tradicions té la seva millor expressió en el concert de les llengües. Juntament amb el castellà, llengua oficial de l'Estat, les altres llengües d'Espanya formen un patrimoni comú que, tal com estableix la Constitució, ha de ser objecte d'especial respecte i protecció; ja que les llengües constitueixen les vies naturals d'accés al coneixement dels pobles i són a la vegada els ponts per al diàleg de tots els espanyols”, ha dit al Congrés dels Diputats. Present a la cerimònia, el president català, Artur Mas, ha assentit durant aquesta part de la intervenció. En algun moment, ha arribat fins i tot a aplaudir el Rei, si bé de forma breu.

“En aquesta Espanya, unida i diversa, basada en la igualtat dels espanyols, en la solidaritat entre els seus pobles i en el respecte a la llei, hi cabem tots; hi caben tots els sentiments i sensibilitats, hi caben les diferents formes de sentir-se espanyol. Perquè els sentiments, més encara en els temps de la construcció europea, mai han d'enfrontar, dividir o excloure, sinó comprendre i respectar, conviure i compartir. I aquesta convivència, l'hem de revitalitzar cada dia, amb l'exercici individual i col·lectiu del respecte mutu i l'apreci pels èxits recíprocs. Ho hem de fer amb l'afecte sincer, amb l'amistat i els vincles de germandat i fraternitat que són indispensables per alimentar les il·lusions col·lectives”, ha explicat el Rei.

"Revitalitzar" les institucions

Felip VI ha deixat clar que la Corona requereix canvis. De fet, ha assenyalat dues vegades que es compromet a una “Monarquia renovada per a un temps nou”, un temps, ha continuat, en què ell aspira a “revitalitzar les nostres institucions, a reafirmar, en les nostres accions, la primacia dels interessos generals i a enfortir la nostra cultura democràtica”. En un moment de gran polarització, el Rei també ha advocat pels “acords entre les forces polítiques sobre les matèries i en els moments en què així ho aconselli l'interès general”.

El discurs ha estat interromput diverses vegades pels aplaudiments dels representants de les institucions de l'Estat, diputats i senadors. En especial, quan Felip ha recordat el seu pare, Joan Carles I, responsable d'un “regnat excepcional que passa avui a formar part de la nostra història amb un llegat polític extraordinari”; i la seva mare, Sofia, per la seva “feina impecable al servei dels espanyols”.

La desocupació juvenil

Notícies relacionades

El Rei també ha tingut una menció per a les víctimes del terrorisme, per les quals sent un “immens respecte”, i per als aturats, especialment els més joves. “Mirant la nostra situació actual, senyories, també vull transmetre la meva proximitat i solidaritat a tots aquells ciutadans als quals el rigor de la crisi econòmica ha castigat durament fins a veure's ferits en la seva dignitat com a persones. Tenim amb ells el deure moral de treballar per revertir aquesta situació i el deure ciutadà d'oferir protecció a les persones i a les famílies més vulnerables. I tenim també l'obligació de transmetre un missatge d'esperança --especialment als més joves-- que la solució dels seus problemes i en particular l'obtenció d'un lloc de treball, sigui una prioritat per a la societat i per a l'Estat. Sé que totes les seves senyories comparteixen aquestes preocupacions i aquests objectius. Els homes i dones de la meva generació som hereus d'aquest gran èxit col·lectiu admirat per tothom i del qual ens sentim tan orgullosos. A nosaltres ens correspon saber transmetre-ho a les generacions més joves. Però també és un deure que tenim amb elles --i amb nosaltres mateixos--, millorar aquest valuós llegat, i augmentar el patrimoni col·lectiu de llibertats i drets que tant ens ha costat aconseguir”, ha dit.

“A l'acabar el meu missatge vull agrair als espanyols el suport i l'afecte que en tantes ocasions he rebut. La meva esperança en el nostre futur es basa en la meva fe en la societat espanyola; una societat madura i vital, responsable i solidària, que està demostrant una gran fermesa i un esperit de superació que mereixen el reconeixement més gran. Senyories, tenim un gran país; som una gran nació, creguem-hi i confiem-hi. Cervantes deia en boca de Don Quixot: 'No es un hombre más que otro si no hace más que otro'. Jo em sento orgullós dels espanyols i res m'honraria més que, amb el meu treball i esforç de cada dia, els espanyols poguessin sentir-se orgullosos del seu nou Rei. Muchas gracias. Moltes gràcies. Eskerrik asko. Moitas grazas”, ha dit per acabar Felip VI.

Temes:

Felip VI