El Rei alaba el "segell distintiu" de Catalunya

El cap de l'Estat ofereix "respecte" i "entesa i demana "una col·laboració generosa" per assolir "grans metes col·lectives"

Felip destaca la convivència "enriquidora" entre el català i el castellà

Felip VI ha llançat un missatge de concòrdia a Girona. / FOTO: JULIO CARBÓ / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El rei Felip VI ha pronunciat aquesta vespre un discurs a Girona en què ha mostrat el seu respecte a la llengua catalana, ha lloat el "segell distintiu" de Catalunya i l'"esperit reflexiu" dels seus ciutadans. El Monarca ho ha fet durant l'entrega de la cinquena edició dels premis de la Fundació Príncep de Girona, un acte al qual ha acudit en totes les seves edicions com a Príncep d'Astúries.

La seva visita a Girona, la primera que fa en una comunitat autònoma en el seu regnat, era molt esperada, davant les demandes de mediació que li ha llançat el president, Artur Mas, pel conflicte institucional obert davant la consulta independentista convocada el 9-N. En aquest sentit, Felip ha dit que, amb les seves visites a Catalunya, sols vol fer "més present encara la Corona" i transmetre missatges de "respecteentesa i convivència". 

Al seu parer, la Fundació Príncep de Girona és un projecte que demostra que la "col·laboració sincera i generosa és la millor via per atendre les legítimes aspiracions de cada persona i per aconseguir grans metes col·lectives en benefici del bé comú i l'interès general".

DISCURS EN CATALÀ

El cap de l'Estat ha començat l'al·locució en català i ha utilitzat aquesta llengua per explicar les seves freqüents visites a Catalunya aquests últims anys (aquesta és la setena el 2014) i mostrar la seva comprensió cap a "la realitat de Catalunya, el sentiment i el pensar dels catalans". "Aquestes visites ens han permès [també a Letizia] apreciar amb més precisió i estima tant allò que compartim tots els espanyols com allò que disfruta particularment del segell distintiu d'aquesta terra i de la seva gent", ha afirmat. 

EL PATRIMONI CULTURAL D'ESPANYA

Felip considera que "l'amor a la seva terra i en especial a la seva llengua i cultura" caracteritza els catalans, de qui també ha destacat el seu "esperit reflexiu i crític", dos dels seus "qualitats". 

El discurs l'ha acabat també en català, un final en què ha destacat el valor d'aquesta llengua i ha valorat la seva convivència "sincera i enriquidora" amb el castellà. "Dues llengües de les quals ens hem de sentir molt orgullosos, perquè enriqueixen el patrimoni cultural de tot Espanya", ha afegit.

Notícies relacionades

SOPAR AMB MAS

Passada l'entrega de premis se celebrarà una sopar privat, en què coincidirà amb Mas. Tots dos estaran asseguts a la taula presidencial amb alts càrrecs de la Fundació. A l'àpat estan convidats els premiats i els patrons de la institució, entre ells, Isidre Fainé (La Caixa), Salvador Alemany (Abertis), César Alierta (Telefónica), José Entrecanales (Acciona), Francisco González (BBVA) i Pablo Isla (Inditex).