SESSIÓ DE CONTROL AL PARLAMENT

Puigdemont desafia el PP i C's a votar 'no' l'1-O i acceptar-ne el resultat

El president assegura que, malgrat que el concurs hagi quedat desert, hi haurà urnes per a la consulta

La CUP expressa la seva preocupació per les "debilitats i mancances" de l'organització del referèndum

Puigdemont ha garantit que l’1 d’octubre hi haurà urnes per celebrar un referèndum sobre la independència. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Carles Puigdemont ha reiterat ahir al Parlament el seu compromís amb el referèndum unilateral assegurant que, malgrat que el concurs per a la compra d’urnes hagi quedat desert, les aconseguiran perquè els catalans puguin votar el pròxim 1 d’octubre. Davant les crítiques de Ciutadans i el PPC en la sessió de control, el president els va desafiar a votar no en la consulta, en cas que s’acabi celebrant, i a acceptar-ne el resultat.

«Si tan segur està que no hi haurà urnes, si finalment n’hi ha, el desafio a anar a votar i a respectar el resultat», li va dir a Xavier García Albiol després que aquest l’hagués instat a «deixar de fer el ridícul». Un desafiament que li va llançar també la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, que li va retreure el «nyap» de la compra de les urnes.

«Tenim la fiscalia fins i tot allà on tenim tot el dret d’actuar i s’està posant a les ordres de grups polítics, entre els quals deu estar el seu, que s’han convertit en espantafuncionaris i espantatreballadors públics perquè no se’ls ocorri ni tan sols participar en processos absolutament legals que algun dia algú pogués utilitzar per celebrar el que vostès anomenen un referèndum il·legal», li va deixar anar a la líder de l’oposició mentre la Guàrdia Civil interrogava funcionaris de la Generalitat sobre la campanya institucional que anima els catalans residents a l’estranger a registrar-se en el cens per poder votar l’1-O.

Notícies relacionades

Puigdemont es va embrancar  també amb Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) i Miquel Iceta (PSC), que li van retreure la falta d’explicacions sobre com pensa fer la consulta. «Parla de vulnerar drets fonamentals quan no és ni capaç de defensar els drets dels seus alcaldes que volen participar en el referèndum», li va llançar al líder del PSC, l’endemà que tant el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com Salvador Illa, secretari d’organització del PSC, obrissin la porta a sancionar els primers regidors que trenquessin la disciplina de partit i participessin l’1-O. El president va anunciar que detallarà al Parlament els preparatius i el marc legal del referèndum després de presentar-los el 4 de juliol en un acte al Teatre Nacional de Catalunya.

En la seva intervenció, la CUP va tornar a mostrar-li en públic la seva preocupació per les «debilitats i mancances» de l’organització del referèndum, tement que indiqui falta d’«iniciativa, fermesa i determinació del Govern». Igual que ja havia fet en privat després del fiasco del concurs, Puigdemont va intentar calmar els anticapitalistes expressant-los el seu convenciment que res impedirà la celebració del referèndum, una fe profunda que va tornar a reiterar per Twitter abans de sortir rumb al Vaticà: «Ni els espantafuncionaris ni els caçaurnes podran espantar i caçar milions de ciutadans que volem votar». H