EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La Guardia Civil interroga un càrrec del Govern català i funcionaris pel referèndum

Els agents investiguen la web del Pacte Nacional pel Referèndum i la campanya sobre el cens de residents a l'exterior

La Guàrdia Civil ha portat a terme aquestes citacions en la seva funció de policia judicial. / EFE VÍDEO

La Guàrdia Civil ha portat a terme aquestes citacions en la seva funció de policia judicial.
zentauroepp39088102 guardia civil170628161202

/

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La Guàrdia Civil ha interrogat aquest dimecres un càrrec de confiança del Govern català, un funcionari i un treballador extern a la Generalitat en relació amb la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR). Aquestes indagacions s'uneixen a les que està efectuant des de fa dues setmanes l'institut armat sobre la campanya institucional que anima els catalans residents a l'estranger a registrar-se en el cens per votar en el referèndum unilateral de l'1 d'octubre.

Però per la caserna també hi han passat amb anterioritat per ser interrogats un funcionari del departament de Presidència, treballadors externs relacionats amb el portal esmentat i empleats de la agència de publicitat que ha elaborat la campanya institucional. Aquest dijous està previst que declarin dos funcionaris més. Fonts de la investigació donen per fet que hi haurà més interrogatoris i no descarten imputacions. L'objectiu dels agents és descobrir qui donava les instruccions.

Segons ha pogut saber aquest diari, els agents han pres declaració com a testimoni al responsable de xarxes socials del Govern, dependent de la Conselleria de Presidència, així com a un treballador amb categoria de personal laboral de la Generalitat i tres persones més d'empreses externes per la web del Pacte. Presidència es va encarregar inicialment de crear la pàgina, però posteriorment se'n va traslladar la gestió al PNR. D'altra banda, els agents han interrogat per la campanya sobre el cens exterior mitja dotzena de persones, entre elles funcionaris que pertanyen a l'àrea de Difusió i la Conselleria d'Exteriors, així com treballadors de l'agència de publicitat a què el Govern va encarregar la campanya institucional.

ARRAN DE SANTI VIDAL

La Guardia Civil ha portat a terme aquestes diligències en la seva funció de policia judicial arran de les declaracions de l'exsenador i exmagistrat Santi Vidal, que va assegurar en diverses conferències que l'Executiu català estava recopilant dades fiscals dels catalans de manera il·legal. A aquesta causa també s'hi van unir al març les indagacions de la Fiscalia Superior de Catalunya pels preparatius del referèndum, pels presumptes delictes de desobediènciaprevaricació i malversació de fons públics.

Uns preparatius, que segons la fiscalia, incorrerien "en frontal contradicció de les decisions adoptades pel Tribunal Constitucional. En concret, s'investiga l'anunci en què es veu un mapa de Catalunya amb la subtil pregunta binària '¿Sí o no?' acompanyat del missatge '¿Tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? ¿Ja s'han inscrit al registre de catalans a l'exterior? Afegint-s'hi podran tenir molts avantatges i fer escoltar la seva veu'. D'aquí ve que s'hagi citat personal de l'agència de publicitat.

EL GOVERN TRANQUIL·LITZA ELS FUNCIONARIS

Notícies relacionades

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, a qui el TSJC està investigant per licitar les urnes de l'1-O, ha lamentat que la Guardia Civil estigui portant a terme aquestes actuacions, tot i assegurr que no la sorprèn, i ha volgut transmetre un missatge de "tranquil·litat" als treballadors públics de la Generalitat asseverant que "les coses s'estan fent correctament".

En la mateixa línia s'ha manifestat el titular de Justícia, Carles Mundó: "No hi ha motiu perquè els funcionaris se sentin incòmodes en aquest procés perquè no se'ls ordenarà mai fer res que no puguin fer", ha assegurat, abans de qualificar d'"inacceptable que la prioritat de la Fiscalia sigui perseguir funcionaris".

Albiol aplaudeix, Turull deplora

Per la seva banda, el cap del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, respecte als interrogatoris de la Guàrdia Civil, en declaracions a EL PERIÓDICO ha afirmat: "La gent de la meva generació pensàvem que només coneixeríem aquestes coses pels llibres d'història, concretament de la història de l'Estat espanyol dels anys 60 al 75" .Sobre si l'actuació de la fiscalia i la Guardia civil pot intimidar els funcionaris citats a testificar, Turull respon que "això depèn de cada persona, però abans de funcionaris o polítics, són demòcrates". Però es mostra convençut que si aquestes diligències van a més "s'equivoquen, perquè aconseguiran que tinguem més determinació i més raons".