EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rivera declara fracassat el referèndum: "No tenen cens, ni urnes, ni paperetes, ni la llei"

C's vol ponts amb el PSOE a pesar del "gir evident" de Sánchez cap a Podem

zentauroepp37800406 barcelona  4 03 2017  entrevista a albert rivera  presidente170324184622

zentauroepp37800406 barcelona 4 03 2017 entrevista a albert rivera presidente170324184622 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha assenyalat aquest dimecres el "fracàs" del pla de les forces independentistes catalanes per celebrar un nou referèndum, ja que "no tenen cens, ni urnes, ni paperetes, ni la llei del seu costat".

Rivera s'ha referit al fet que el concurs convocat per la Generalitat per homologar empreses que fabriquen urnes hagi sigut declarat desert perquè cap de les dues empreses que optaven a la licitació per fabricar 8.000 unitats per al referèndum d'octubre hagi superat els tràmits previs.

"No tothom està disposat a saltar-se la llei com (Carles) Puigdemont", ha dit en una entrevista a la 'Cadena Ser', en al·lusió al president de la Generalitat i el procés independentista. En la seva opinió, "hi ha moltes empreses que quan veuen un concurs que està recorregut pel Tribunal Constitucional i que està fora de la llei", decideixen "no participar-hi" i "respectar les regles del joc".

El líder de la formació taronja constata un "fracàs" de l'independentisme d'unes "dimensions significatives". "No tenen ni gent per posar en marxa el referèndum. No tenen cens, no tenen urnes, no tenen paperetes i, sobretot, no tenen la llei del seu costat", ha subratllat. Per això, els ha demanat que reflexionin i s'adonin que "aquest procés només porta al xoc de trens" i a més "divideix la societat catalana".

Davant d'això, espera que en un futur el Govern autonòmic estigui encapçalat per algú que parli de finançament autonòmic i de competències i que no vagi al Senat per reclamar la independència.

Precisament, el Govern intenta calmar la CUP després del fiasco de les urnes.

PONTS AMB UN PSOE 'PODEMITZAT'

Rivera també espera constatar en la seva reunió d'aquest dimecres amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, l'existència de ponts de comunicació oberts malgrat el "gir evident" del líder socialista cap a Podem.

El líder taronja ha explicat que en la seva reunió d'aquest dimarts amb el president del Govern i del Partit Popular, Mariano Rajoy, no l'ha trobat preocupat pels casos de corrupció que afecten el PP perquè la reunió es va centrar sobretot en la situació econòmica i la negociació del 'sostre de despesa', principal motiu de la convocatòria.

Rivera reconeix que ni el PP ni Rajoy li semblen el partit ni la persona "adequats" per lluitar contra la corrupció, però les urnes són "capritxoses" i li han donat la victòria dues vegades, per la qual cosa l'única alternativa és intentar guanyar en les següents eleccions. En aquest escenari, creu evident que Sánchez ha pres una "determinació: assemblar-se més a Podem" per intentar recuperar els vots que se'n van anar del PSOE cap a la formació de Pablo Iglesias.

EL PP, EN LA MATEIXA TESI SOBRE EL PSOE

En aquesta mateixa línia, el coordinador general del PP i vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maillo, ha assegurat aquest dimecres que és "una pena" que el PSOE que dirigeix Pedro Sánchez "s'hagi podemitzat d'aquesta manera", sense voler "dialogar" amb el seu partit assumptes com el sostre de despesa per al 2018. Segons ell, aquest acord amb Podem per "destruir" té "un recorregut bastant limitat" perquè no els donen els vots.

Notícies relacionades

"Ara mateix, el PP està en condicions de seguir treballant per aconseguir una majoria que no permeti la destrucció sinó que permeti seguir construint i generant estabilitat a Espanya, i arribar al final de la legislatura", ha declarat Maillo en una entrevista a Antena 3.

El dirigent del PP ha criticat que Sánchez i Iglesias es reuneixin per buscar fórmules sobre com "obstaculitzar" la legislatura i "eliminar" reformes impulsades pel PP. "¿S'han plantejat guanyar les eleccions en algun moment?", ha preguntat, després de recordar que Mariano Rajoy no fa ni un any que governa i que la situació econòmica està millorant.