Pedro i Pablo, el 'déjà vu' de trobades i desacords

Sánchez i Iglesias es van reunir en dues ocasions en la legislatura fallida, i el primer i Rivera, quatre

Pese a els paseíllos davant les cambres, els regals i els somriures, els líders del PSOE i Podem no van aconseguir superar la seva desconfiança mútua

jgblanco39075464 madrid 27 06 2017 politica reunion entre el secretario gener170627103025

jgblanco39075464 madrid 27 06 2017 politica reunion entre el secretario gener170627103025 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es tornaran a tancar en un despatx, en solitari, avui. Tres dies després d'aconseguir el control absolut del PSOE, el líder de l'oposició va telefonar al dirigent morat i a Albert Rivera per citar-los a dues reunions, amb l'objectiu d'explorar un front anti-PP. La tornada a les cites a dos entre aspirants a ocupar el poder i a desplaçar Mariano Rajoy retrotreu Espanya al “bucle” del 2016, en paraules del president de C’s, o al “teatret”, segons el desqualificatiu preferit del portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando.

I és que el Congrés tornarà a servir d'escenari a la imatge de l'encaixada de mans entre Sánchez i Iglesias. La primera vegada que tots dos van tenir un ‘bis a bis’ –almenys públic- va ser el 5 de febrer de l'any passat, tres dies després que el Rei designés el líder del PSOE candidat a la presidència del Govern, després del pas al costat de Rajoy, que no tenia els suports necessaris. Aquella primera reunió va acabar com el rosari de l'aurora, amb Iglesias exigint a Sánchez que plantés Ciutadans i busqués socis a l'esquerra i el líder de l'oposició acusant el morat de voler anar a eleccions.

Aquell desacord no es va arreglar en els dies posteriors, fins al punt que tots dos no es van tornar a reunir fins passada la investidura fallida de Sánchez. Va ser a petició de Podem i després de diversos estira-i-arronsa. La cita va tornar a ser, el 30 de març, al Congrés i va tenir una escenografia completament calculada per intentar deixar enrere el mal record de la primera cita i traslladar a la ciutadania que ara sí que estaven disposats a acordar. Tots dos van fer la famosa passejada davant les càmeres a les portes de la Cambra baixa i Iglesias va regalar al seu interlocutor el llibre ‘Historia del baloncesto en España’ amb la següent dedicatòria: “És bo començar pel que ens uneix”.

LA RENÚNCIA D'IGLESIAS A SER VICEPRESIDENT

D'aquella trobada va sortir la renúncia d'Iglesias a encapçalar la vicepresidència del Govern i  la seva disposició a asseure's a negociar amb Ciutadans, cosa que va portar Sánchez a mantenir allò de: “Amb totes les cauteles, ara estem més a prop d'un govern de canvi que de repetir eleccions”, tot i que quedaven 32 dies per forjar un pacte o anar a les urnes.

Després de la cita, va venir la multitudinària reunió a tres, que va asseure a la mateixa taula dirigents socialistes, podemistes i taronges, però va ser impossible. Els espanyols van ser convocats, per primera vegada, a votar de nou el 26-J. Després de la repetició electoral i tot i que el PP es va enfortir i el govern a l'esquerra era més difícil, va estar a punt d'haver-hi una nova cita entre tots dos, però tot es va quedar en conat. Encara no han aconseguit superar la seva desconfiança mútua.

ARA ARRIBEN ENFORTITS

Notícies relacionades

No obstant, ara que Rajoy fa set mesos que està en el poder i que ha fracassat el primer intent de Podem per desallotjar-lo, amb una moció de censura, es tornaran a reunir. Tant Sánchez com Iglesias arriben a la cita amb les mans més lliures, ja que han aconseguit escombrar els seus rivals en els respectius congressos. Malgrat tot, el camí és ple de dificultats perquè, en un autèntic 'déjà vu', Iglesias insisteix a convidar Sánchez a una nova moció que desemboqui en un govern recolzat pels independentistes mentre que el líder socialista insisteix a anar de la mà de Ciutadans i rebutjar l'ajuda secessionista.

Rivera i Sánchez, per la seva part, s'han reunit en quatre ocasions, tres d'elles públiques, el 4 i 24 de febrer del 2016, per forjar el pacte entre C’s i el PSOE, i el 29 de març, després de la investidura fallida socialista. A més, es va filtrar una reunió secreta el 22 de febrer, per perfilar l'acord mentre els seus equips segellaven els últims detalls. Sánchez sempre ha citat en primer lloc Rivera, en dues ocasions un dia abans que Iglesias. En aquesta ocasió és al revés, ha començat per Podem, enmig d'una allau de crítiques per haver-se ‘podemitzat’.