MOVIMENTS EN EL MAPA POLÍTIC CATALÀ

El disputat espai de l'exvotant de CiU

Plataformes i partits intenten pescar en un espai que, diuen, el PDECat ha deixat orfe

Els postconvergents i Demòcrates, escissió independentista d'Unió, no es mostren inquiets

Carlos Losada.

Carlos Losada.

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Des de fa uns mesos afloren al mapa polític noves formacions o plataformes a la caça indissimulada de l’anomenat votant tradicional de l’antiga CiU. Entre els nous partits hi ha Lliures, que pilota l’exconseller i exdiputat convergent Antoni Fernández Teixidó. Un tot terreny de la política que treu pit respecte als seus 400 militants 

–que han firmat o estan disposats a fer-ho– i al congrés inicial ja celebrat fa una setmana. Teixidó defineix Lliures com a catalanista, no independentista i defensor del liberalisme. «Si no hi hagués caladors polítics, ¿per què naixeria llavors Lliures?», subratlla.

«Obrirem els braços a tothom, com l’elector que ha cregut en l’independentisme i s’adona de les limitacions, que sap que això pot acabar malament i no vol que els seus fills ho pateixin». Respecte a eventuals desembarcaments de persones potents de l’espai convergent, el president de Lliures es limita a afirmar que de moment la tasca del seu partit és la d’anar sumant un a un. «Ja arribaran les figures», afegeix confiat.

CENTREDRETA I CENTREESQUERRA

Mentrestant, 27 firmants, entre ells set exdirigents d’Unió, van presentar dilluns passat Units per Avançar. El cap visible d’aquest nou partit és Carlos Losada, professor d’Esade. «Crec que hi ha un conjunt bastant ampli de la societat catalana que està orfe electoralment, no se sent còmode amb el que està votant o simplement no vota, és un àmbit de centredreta i centreesquerra, d’uns dos milions de persones», indica Losada, que com Teixidó no amaga la voluntat de pescar en el calador de l’antiga Unió –el mateix Duran Lleida ja és militant de base de l’organització– i de CDC. «Antics votants de CDC s’han quedat també sense un referent», insisteix Losada, que defensa un espai no independentista, moderat, socialcristià.

Sumem a Units la presència activa com a lobby de Nova Convergència, la plataforma sobiranista de centredreta de l’exconseller i exmilitant del PDECat Germà Gordó (repudiat pel PDECat al ser investigat pel 3%), que manté un peu dins i un altre fora del partit i que té en Gordó el seu representant al Parlament.

TRANQUIL·LITAT AL PDECAT I DEMÒCRATES

Notícies relacionades

Respecte a tot això, al PDECat i a Demòcrates es viu amb molta tranquil·litat aquesta estratègia de captació d’espai polític de CiU. «Jo sí que em preocuparia –explica el politòleg Lluís Orriols– en la mesura que estem en un moment d’excepcional volatilitat, de reconfiguració del sistema de partits, i encara que hàgim entrat en una fase de replegament amb aterratge suau, també podria ser convuls. Tot això se’ls pot escapar de les mans als partits».

Amb tot, Orriols apunta a tres dificultats de la creació de partits nous: «Una, les etiquetes de liberals (Lliures) i democristians (Units per Avançar) unides al nacionalisme no independentista representen espais petits. Dos, els personatges que venen de vells partits estan més mal equipats per aportar aquesta frescor dels partits de la nova etapa. I tres, hi ha una forta prima als partits que ja hi són, en qüestió de finançament, visibilitat… No és tan fàcil crear un partit i tenir èxit».