Presó per a un dels tres gihadistes de Madrid per planejar un atemptat

Havia manifestat que a la ciutat "hi passaria alguna cosa pitjor"

A través d'una aplicació seguia atemptats de l'Estat Islàmic en temps real

Detenció de tres gihadistes a Madrid / periodico

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha decretat l'ingrés en presó incondicional del ciutadà marroquí Raixid Elomari -detingut dimecres passat en una operació contra el terrorisme gihadista desenvolupada a Madrid- pels delictes de pertinença a organització terrorista, adoctrinament terrorista i enaltiment del terrorisme. El magistrat considera que hi ha indicis suficients que "estava en vies de planificació d'un atemptat terrorista a Madrid". 

L'acte de presó assenyala que la investigació ha permès identificar-lo com el presumpte líder d'una cèl·lula terrorista i que s'identificava com a membre de l'Estat Islàmic. L'acusat, continua, ha mostrat signes de fidelització ideològica i executiva als estàndards difosos per l'organització terrorista, i ha estat immers en un procés de radicalització que s'evidenciaria al tornar d'un viatge al Marroc al març. A partir de llavors, mostra un gran desinterès per les qüestions quotidianes i augmenta de manera frenètica el seu consum de material gihadista radical "de contingut extremadament violent, gran part d'ell relacionat amb accions suïcides, execucions i degollaments". 

De la mateixa manera, fa accessos de manera continuada a material adoctrinador i ensinistrador del Daesh i assumeix un procés radicalitzador dirigit a complir amb el doble vessant instaurat per l'organització terrorista: el gihad digital i el gihad violent. La investigació ha trobat vincles de l'investigat amb combatents a través de la plataforma Twitter. A més, assenyala la resolució, Raixid podria tenir algun tipus d'aplicació al seu telèfon mòbil que li permetia fer un seguiment dels atemptats del Daesh en temps real. 

ELS ALTRES DOS DETINGUTS

Respecte a les tasques d'adoctrinament, el jutge afirma que l'investigat ha culminat la captació i l'adoctrinament del seu cosí Mustafà E. O., què ha experimentat un profund canvi personal relacionat amb l'assumpció dels valors del gihadisme terrorista, així com de l'altre presumpte membre de la cèl·lula, Mohammad C. Tots dos han quedat en llibertat amb mesures cautelars.

Així mateix, Raixid utilitzava l'ordinador de la seva feina per accedir a material específic sobre adoctrinament en gihadisme terrorista, on es va localitzar una carpeta amb documents "d'alt valor incriminatori" i que constitueixen "una autèntica biblioteca" de l'Estat Islàmic. 

IMMOLAR-SE, LA MILLOR MANERA DE MORIR

El jutge Moreno assenyala que Raixid ha manifestat en diferents converses la seva intenció de traslladar-se a territori del califat i "convertir-se en un gihadista perquè és la millor manera de ser musulmà i que la millor manera de morir era immolant-se", ja que tots els que defensen l'Alcorà tenen el paradís assegurat. 

La identificació de l'investigat amb les accions violentes del Daesh va resultar evident, diu Moreno, el 22 de maig quan va celebrar l'atemptat de Manchester manifestant: "És igual que siguin nens, és el que es mereixen, que ningú es queixa pels nens de Síria", i afegint a continuació: "Aquí passarà una cosa pitjor". 

Notícies relacionades

Segons el jutge, d'acord amb diverses manifestacions fetes pel mateix Raixid, "està en disposició d'executar accions terroristes", tal com assenyala quan diu que està en condicions d'executar una persona si la considera infidel tallant-li el cap, o quan "insinua que té coneixement de la possibilitat d'un acte de violència a Madrid al declarar: 'No et preocupis que aquí passarà una cosa pitjor". 

"D'acord amb la investigació duta a terme, la troballa d'una biblioteca virtual del Daesh composta de material d'exclusiu del Daesh a l'ordinador utilitzat per Raixid E.; l'estudi de l'entorn virtual a Twitter i el contacte amb combatents detectat a través d'aquesta plataforma, la troballa d'una nota apocalíptica deixada per aquest; les vigilàncies i els seguiments fets sobre Raixid E. i Mohammad C. al voltant de trajectes i l'observació de llocs emblemàtics de Madrid, així com I'adopció de mesures de seguretat; Ia vigilància del 14 de juny en què eren observats Raixid i Mohammad mentre Mohammad trepitjava un cartell amb fotos de dones que havien recollit del carrer, representen indicis suficients per determinar que estaven en vies de planificació d'un atemptat terrorista a Madrid”, assenyala la interlocutòria.