ENTREVISTA AL DIPUTAT NO ADSCRIT I EXCONSELLER

Germà Gordó: "El PDECat s'està escorant cap a l'esquerra"

"No m'he agafat a la potrona. El 2015 me n'hauria pogut anar a l'empresa privada i Mas em va dir que continués", afirma l'exdiputat del PDECat

"No entendria que es fes una convocatòria del referèndum sense que 'aquest es portés a terme. Voldria dir que algú ens ha enganyat", sosté

Germà Gordó / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

–¿Què li diria al ciutadà que creu que vostè s’ha aferrat a la poltrona, negant-se a deixar l’escó tal com li han demanat Junts pel Sí, el PDECat, ERC i la CUP, entre altres, al ser investigat pel cas 3%?

–Li diria que el juny del 2015 li vaig dir al president Artur Mas que hi havia la possibilitat d’anar-me’n a l’empresa privada i em va dir que continués. No em vaig agafar a la poltrona; al revés, vaig renunciar a l’empresa privada i a un sou molt més important per seguir servint aquest país. Donat que vaig renunciar a anar a l’empresa privada, ara acabaré la meva tasca. I em dec als meus antics companys de [el districte de] Sant Andreu i de Nova Convergència. I Nova Convergència per unanimitat i la gent de Sant Andreu pràcticament per unanimitat m’han demanat que continuï amb la meva acta de diputat.

–¿Ha decidit mantenir l’escó perquè si perdia l’aforament el jutge del cas 3% podria decretar mesures contra vostè com la presó?

–No.

–L’expresident Mas va dir sobre el seu cas que era una decisió tan injusta com necessària. Sembla voler nedar i guardar la roba...

–En qualsevol cas va dir que era injusta. Ho celebro. I que entenia que jo em quedés com a diputat.

–Vostè ha deixat el partit i el grup parlamentari, però la plataforma que lidera, Nova Convergència, segueix dins del PDECat. Si és per fer de lobby, ¿en quin sentit?

–Hem decidit actuar com a entitat i, a través dels membres que estan al PDECat, intentar influir en el partit. En qüestions com la fiscalitat creiem que seria el moment per rebaixar l’IRPF i liquidar d’una vegada l’impost de successions i donacions en primer i segon grau. També reforçar clarament la política de concertació a l’escola i la sanitat per la qual sempre ha apostat CDC. I apostar perquè tot el que pugui fer la societat no ho faci l’Administració.

–¿Tem que el PDECat estigui perdent part de l’espai tradicional de CiU?

–A jutjar pel que diuen les enquestes, de moment és així.

–¿S’està escorant a l’esquerra?

–En alguns casos, sí que ens hem escorat cap a l’esquerra, sí.

–¿El PDECat ha actuat arrossegat per ERC i la CUP?

–És una possibilitat, però no en tinc la certesa.

–Si s’impedeix el referèndum i es proposa la declaració d’independència al Parlament, ¿hi votaria a favor?

–En principi nosaltres contemplem que es farà el referèndum. Jo no entendria que es fes una convocatòria del referèndum sense que aquest es portés a terme. Voldria dir que algú ens ha enganyat. 

–¿Considera possible i desitjable una mobilització permanent davant el Parlament?

–Les mobilitzacions permanents no sempre són desitjables. La lògica és que, quan un té un projecte polític, es pugui desenvolupar en pau i tranquil·litat. Una mobilització vol dir tensió i estic segur que el que convé a aquest país no és un procés de tensió, sinó de llibertat i sobirania.

–Va ser gerent de CDC del 2004 al 2010. ¿Va detectar alguna irregularitat en el finançament del partit?

–No, mai.

–¿Què creu de l’acusació de Millet, Montull i alguns empresaris del finançament de Ferrovial a CDC?

–Crec en la paraula del senyor [Daniel] Osàcar [extresorer de CDC imputat en el cas Palau].

–¿S’ha reunit amb empresaris per negociar comissions?

–Mai.

–El jutge i el fiscal del cas 3% sospiten que vostè demanava pagaments a empresaris per a CatDem...

–No he demanat mai cap pagament.

–També es parla que es va reunir amb empresaris amb Artur Mas...

–¿Quin empresari? M’he reunit amb empresaris i amb el senyor Mas alguna vegada, però no m’he reunit mai amb el senyor Mas i amb empresaris per demanar finançament il·legal.

Notícies relacionades

–¿Tampoc els advertia que no estaven col·laborant amb CDC...?

–No.