CORRUPCIÓ.CAT

Germà Gordó deixa el PDECat però no renuncia al seu escó

L'exconseller es dona de baixa del partit després de ser investigat pel TSJC per corrupció

El diputat s'aferra a l'acta del Parlament per no perdre la condició d'aforat

zentauroepp37591532 barcelona 08 03 2017 ple al parlament i sessio de control a170602205336 / FERRAN SENDRA

zentauroepp37591532 barcelona  08 03 2017 ple al parlament i sessio de control a170602205336
jgblanco38709910 barcelona 31 5 2017  germa gordo en el parlament escuchando 170606091924

/

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Germà Gordó, l’influent fontaner de CDC i escuder d’Artur Mas, va veure ahir com el partit deixeble dels convergents li girava l’esquena després de la peculiar fórmula que va escollir per dimitir per la investigació oberta contra ell al Tribunal Superior de Justícia. Acorralat per les sospites de corrupció pel 'cas 3%', l’exconseller va anunciar que es dona de baixa com a militant del PDECat i abandona el grup parlamentari de Junts pel Sí, però no renuncia al seu escó, cosa que el convertirà en diputat no adscrit i li permet mantenir la seva condició d’aforat, clau de cara a les indagacions judicials.

La decisió també havia de possibilitar que el PDECat i Junts pel Sí deixessin anar llast a les portes del moment més decisiu del procés. No obstant, tant la formació com el grup parlamentari, i fins i tot el Govern, van deplorar públicament que Gordó s’aferrés a l’acta, cosa que va posar en relleu el pols que l’exconseller ha entaulat en els últims dies amb la jove direcció postconvergent. En un comunicat, el diputat va explicar que divendres, quan es va anunciar la investigació al TSJC, va acordar amb la cúpula del seu partit deixar només la presidència de la comissió de Justícia del Parlament. Però la decisió final d’abandonar la formació i el grup va arribar arran d’una «pèrdua de confiança mútua» com a conseqüència de les declaracions de la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, exigint-li l’escó.

L’exconseller li va retreure a Junts pel Sí que mentre estigui treballant en una reforma legal que estableixi l’obertura de judici oral –i no una investigació– com el moment processal en què els diputats hagin de deixar d’exercir les seves funcions, a ell se li reclami l’escó en un «moment inicial» de la investigació.

PRESUMPCIÓ D’INNOCÈNCIA

En la seva nota, Gordó va reblar: «No té cap sentit defensar el dret a la presumpció d’innocència si no es pot materialitzar; és com si algú defensa el dret d’autodeterminació però no el deixa exercir». De fet, els vots de Junts pel Sí van ajudar ahir, juntament amb els del PSC i el PPC, a tombar una esmena de la CUP al nou reglament del Parlament que permetia suspendre durant tres mesos les funcions d’un diputat que estigui sent investigat per corrupció, com Gordó.

Però els pretextos de l’exconseller no van convèncer ni el PDECat, ni Junts pel Sí, ni el Govern. El president del grup parlamentari i dirigent del PDECat, Jordi Turull, va asseverar que Gordó «s’equivoca molt» i li va censurar que vagi «a la seva» i no doni prioritat al procés. El PDECat va emetre un comunicat en què assegurava que «defensa i defensarà la seva presumpció d’innocència» però remarcava que «el moment polític excepcional requereix generositat personal i col·lectiva», i per això l’instava a entregar l’escó.

Notícies relacionades

A diferència d’altres cops en què Munté ha eludit valorar decisions judicials o decisions polítiques en relació amb causes judicials, la portaveu del Govern, Neus Munté, va subscriure les paraules de Turull, va negar que la sortida de Gordó de Junts pel Sí pugui afectar l’estabilitat de la majoria independentista al Parlament i va enviar un missatge a l’exdirigent de CDC: «La decisió és personal i cadascú ha de gestionar la seva ètica personal com cregui oportú».

Per començar, l’exconseller mantindrà l’aforament i, com a diputat no adscrit, té dret a formar part d’una comissió i a intervenir amb temps molt limitat en els «debats de rellevància especial» i en alguna sessió de control, informa Rafa Julve. L’oposició, més insatisfeta que el PDECat, ja reclama explicacions a l’expresident Mas, que al març encara posava la mà al foc per Gordó.