El PP s'avé que Puigdemont proposi amb quin format compareix al Congrés

Els populars no aclareixen si acceptarien que la intervenció no acabés amb una votació

El Pacte pel Referèndum mantindrà la defensa d'una sortida acordada al conflicte

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID / FIDEL MASREAL / BARCELONA

El PP està disposat a ser flexible amb Carles Puigdemont i amb el format de la seva intervenció al Congrés, han assegurat aquest dilluns fonts conservadores. Si a Barcelona el que preocupa és que aquesta sessió extraordinària acabi amb una votació en què el president català quedi acorralat, com li va passar a Juan José Ibarretxe, en aquests moments al PP hi ha disposició a buscar una fórmula que mitigui aquesta situació. "Amb voluntat política hi ha poques coses que es resisteixin", diu un veterà diputat del PP. 

En aquest sentit, després de llegir al diari 'Ara' que Puigdemont va assenyalar la possibilitat d'anar a la Cambra baixa amb "condicions", el coordinador general del partit, Fernando Martínez Maillo, li va demanar que deixi "per escrit" quina seria la seva proposta i així la resta de forces es poden "definir". Segons Maillo, "no seria dolent que el Congrés, igual que en el cas d'Ibarretxe, s'hi pronunciï amb vots", encara que al PP no ho posen en aquests moments com a condició indispensable perquè pugui intervenir a la Cambra baixa.

SENSE PETICIONS PER ARA

Fins dilluns a la tarda, no havia entrat al registre del Congrés cap proposta dels grups ni del Parlament sobre la possible visita de Puigdemont. Amb el reglament a la mà, qualsevol intervenció davant el ple ha d'acabar amb una votació i així és també per a les proposicions de llei que arriben des de les Cambres autonòmiques o les propostes de reformes d'Estatuts (com en el 'cas Ibarretxe'), dos camins coneguts que podria fer servir Puigdemont per prendre la paraula davant els 350 diputats. 

Mentre Puigdemont i el PP i la Moncloa continuen el seu habitual intercanvi d'invitacions i pressions, aquest dimarts es reuneix el Pacte Nacional pel Referèndum. La comissió executiva aposta perquè aquesta plataforma política i cívica segueixi reclamant una sortida pactada tot i que el Govern anunciï aquesta setmana la data i la pregunta de la consulta. En declaracions a EL PERIÓDICO, el coordinador de l'executiva, Joan Ignasi Elena, es va mostrar convençut que “es ratificarà la voluntat de cohesió del catalanisme polític conscient que hi ha coses que uneixen i coses que separen però que el consens és bo preservar-lo”. Elena va comentar que la reunió constatarà “la necessitat que aquest espai es preservi”. Inclòs l'espai dels comuns, que van assegurar que no decidiran res fins al juliol. Elena no es va pronunciar sobre la unilateralitat: “El Pacte no és el marc adequat, no avala ni deixa d'avalar aquesta via, hi ha determinades coses que corresponen a la política partidària i institucional”.

Notícies relacionades

Respecte a la via unilateral és de preveure que el Pacte no recolzi aquest terreny de joc, que situaria molts membres en una tessitura difícil. Per exemple, preguntat sobre la via unilateral, el president de la patronal vallesana CECOT, Antoni Abad, va afirmar a EL PERIÓDICO que no s'imagina que es produeixi "un canvi en el document del Pacte perquè s'hauria de tornar a preguntar a tots".

PODEM SE'N DESMARCA

El cert és que la unilateralitat és una línia vermella per a entitats com la CECOT, i a nivell polític, especialment entre els comuns. Si el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, recolza un referèndum no pactat interpretant-lo com un acte de mobilització, el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, va afirmar que “una consulta unilateral no resoldrà cap problema” i es va desmarcar del full de ruta del Govern, informa Iolanda Mármol. Per la seva banda, el PSOE, que defensa una solució federal, està disposat a recuperar la iniciativa d'obrir una subcomissió al Congrés per abordar la reforma constitucional.