Moix posseeix el 25% d'una empresa de Panamà propietària del xalet familiar a Espanya

Fonts pròximes al fiscal en cap Anticorrupció asseguren que la societat, que va heretar dels seus pares, està declarada a Hisenda

Tot i la informació, que se suma a les polèmiques destapades pel 'cas Lezo', Rajoy expressa que segueix confiant en el representant del ministeri públic

Manuel Moix diu que no dimitirà, tot i posseir el 25% d’una empresa ’offshore’ a Panamà. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, va tornar ahir als titulars al saber-se que posseeix el 25% d’una societat radicada a Panamà, segons va descobrir 'InfoLibre'. L’única propietat d’aquesta empresa és un xalet al municipi madrileny de Collado Villalba, valorat en 550.000 euros. Tot i això, el president Mariano Rajoy va assegurar que segueix confiant en el representant del ministeri públic.  

Els pares del fiscal, Manuel Moix Martínez i Manuela Blázquez Borja, van constituir la companyia panamenya Duchesse Financial Overseas el 4 de gener de 1988. El 24 de febrer d’aquell any, l’empresa va adquirir el xalet, ubicat en una urbanització amb vista a la serra de Guadarrama. Fins llavors, la propietària de l’immoble era la societat de guanys dels progenitors de Moix, que el va adquirir l’octubre de 1986. El citat mitjà digital conclou que aquestes operacions es van fer per ocultar qui eren els verdaders propietaris de la vivenda.

El cap de la Fiscalia Anticorrupció i els seus tres germans, Margarita, José María i Pilar, van heretar l’empresa panamenya i la seva propietat a Espanya en dues fases; l’octubre del 2008, després de morir la mare, i el desembre del 2011, al morir el pare.

Fonts pròximes a Moix van oferir la seva versió a un altre mitjà de comunicació, 'El Español', per explicar que els quatre germans van pagar els impostos de successió i van declarar a Hisenda la societat a través del model 720. I van apuntar que no l’han dissolt perquè no poden fer front a les despeses de liquidació i que el xalet està en venda però no troben comprador.

HERÈNCIA "ÈTICA"

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va apuntar a «un assumpte personal, que no afecta» el ministeri públic. «M’he  d’assabentar bé dels fets», va dir, per poder-se «pronunciar». Moix, per la seva part, va explicar que dilluns va informar Maza que es publicaria la notícia i va considerar «ètic que els fills heretin dels seus pares».

Notícies relacionades

L’arribada del fiscal en cap anticorrupció va suposar un terratrèmol després que el seu nom aparegués en les converses intervingudes a l’expresident madrileny Ignacio González amb motiu de l’operació Lezo. En aquestes converses, González comentava a l’exministre Eduardo Zaplana les seves preferències pel fiscal, a qui definia com «un tio seriós i bo». A més, Moix es va oposar a fer registres vinculats al cas i va adoptar polèmiques decisions, com substituir els fiscals del 'cas 3%'.

Mentre Rajoy contestava –des de Vila Real, a Portugal– amb un breu «sí» a la pregunta de si encara confia en Moix, l’oposició va demanar el cap del fiscal. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va qualificar la revelació de «surrealista i vergonyosa». «Moix no pot seguir en el càrrec ni un minut més», va sentenciar. El líder de Podem, Pablo Iglesias, també va considerar «vergonyós» que el fiscal en cap encarregat de perseguir la corrupció tingui «interessos» en paradisos fiscals; Gabriel Rufián (ERC) va parlar de «canallada»; Albert Rivera (C’s) va apuntar a la «gota que se suma al got ple», i Carles Campuzano (PDECat) va qualificar de necessari tenir fiscals «irreprotxables».