EL REPTE INDEPENDENTISTA

Rajoy i Puigdemont acceleren cap al xoc de trens pel referèndum

Els partits pro consulta enfilen la unilateralitat però sense renunciar encara a un pacte amb l'Estat

Rajoy es garanteix el suport de Pedro Sánchez als seus plans per defensar la unitat d'Espanya

zentauroepp38665581 barcelona  29 05 2017 puigdemont se reune con los partidos f170529182917

zentauroepp38665581 barcelona 29 05 2017 puigdemont se reune con los partidos f170529182917 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Canvi de fase i accelerada cap al xoc. Les forces i entitats sobiranistes, incloent-hi Podem però no l'espai dels comuns, s'han reunit aquest dilluns amb l'objectiu de recolzar gràficament el que ja és un fet, el final de l'etapa de recerca del referèndum pactat i l'inici de la unilateralitat. Cosa de la qual el Govern central sembla que se n'ha adonat, ja que la reunió dels partidaris del referèndum ha estat precedida per una nova invectiva de l'Executiu, que sembla que ja s'hagi abonat a l'estratègia d'anticipar-se a les convocatòries de reunions o conferències en el front sobiranista.

Tres dies abans de la intervenció de Puigdemont a Madrid, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría compareixia per reptar el president a discutir els seus plans al Congrés. Aquest dilluns, la mateixa vicepresidenta convocava els mitjans per tornar a carregar contra Puigdemont, treure importància a la cimera i ubicar-la en un clima preelectoral. Santamaría dibuixa novament un president en mans de la radicalitat de la CUP.

I no només això. Mariano Rajoy s'ha garantit, via trucada telefònica de Pedro Sánchez, el suport del principal partit de l'oposició, el PSOE, per efectuar una frontal oposició al referèndum.

Com ja va anunciar la consellera de Presidència, Neus Munté, diumenge passat, no era dilluns el dia que se sabria la data i la pregunta de la convocatòria de la consulta vinculant. El president Carles Puigdemont ha preferit transmetre que és la totalitat del front sobiranista la que traçarà aquesta decisió crucial que s'espera per d'aquí un parell de setmanes i, mentrestant, seguirà mantenint contactes polítics i socials per definir aquesta data i aquesta pregunta que donaran impuls definitiu a la unilateralitat.

LA QUADRATURA DEL CERCLE 

¿I quina ha sigut la principal conclusió de la cimera? Doncs desafiant les lleis de la lògica, els partits sobiranistes han acordat enfilar la via unilateral ("fixar data i pregunta és imprescindible", ha proclamat Munté, secundada per la reclamació del PDECat, ERC i la CUP) sense abandonar els esforços a favor d'un pacte, ara com ara més que impossible, amb l'Estat: "Donar per morta la via de diàleg i negociació no ho farem, però la realitat és tossuda i aquest diàleg el Govern no l'ha volgut en cap moment", ha afirmat Munté. És a dir, la quadratura del cercle.

Les raons són òbvies, d'una banda hi ha la batalla de la imatge. Si el Govern central es va anotar un punt oferint el Congrés a Puigdemont, la trinxera catalana torna ara la pilota fent una última aposta pel pacte, just hores després que la vicepresidenta Sáenz de Santamaría hagi deixat clar que no hi ha negociació possible.

ELS COMUNS NO HI SERAN

I després hi ha la defensa del fetitxe d'aquest referèndum, que no és cap altre que la 'transversalitat', com la 'unitat' ho va ser del 9-N, fins que va saltar feta miques. Parlar de transversalitat com ha fet Munté és, sobretot, intentar posar en dificultats els comuns i Podem, que ja no se sap si és el mateix espai o dos de diferents. 

Notícies relacionades

Però tot i les reiterades apel·lacions a la transversalitat i als comuns, en especial de la cupaire Anna Gabriel, el cert és que fonts de Catalunya en Comú confirmen a EL PERIÓDICO que si bé és possible que es convoqui el Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) --que segueix apostant per una via pactada-- els comuns aniran a aquesta cita per anunciar que no seguiran al costat del Govern en el camí de la unilateralitat. També creuen que els sindicats i agents empresarials presents al PNR es desmarcaran de la unilateralitat.

També el líder de Podem, Albano Dante, tot i fer bona cara a la reunió d'aquest dilluns perquè no hi ha hagut cap cop de porta formal al diàleg, ha deixat clar en la seva compareixença posterior que el seu partit és contrari a les actuacions unilaterals, però que com que encara no hi ha ni data ni pregunta ni altres concrecions sobre el referèndum no acordat, de moment Podem segueix asseient-se a la taula del diàleg per aconseguir "un referèndum amb garanties". Lluny de la unilateralitat cap on camina amb pas ferm el Govern de Puigdemont.