EL REPTE INDEPENDENTISTA

Els comuns i Podem eviten el cisma pel referèndum

El líder dels comuns censura la cita convocada per Puigdemont

Fachin marca perfil propi a l'anar a la cita, però coincideix amb la tesi d'evitar la via unilateral

jgblanco38661664 barcelona 29 05 2017  pol tica   contacte informatiu del coo170529112434

jgblanco38661664 barcelona 29 05 2017 pol tica contacte informatiu del coo170529112434

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aconseguir el suport dels comuns era un dels reptes que s'havia fixat el Govern català per impulsar el referèndum. Per això, i malgrat les reticències de la CUP, es va apostar per trobar un terreny compartit amb el Pacte Nacional pel Referèndum. La decisió de deixar de banda aquest comú denominador sobiranista i posar rumb cap al RUI no ha caigut bé a Catalunya en Comú. Xavier Domènech ha criticat que la reunió d'aquest dilluns era "una reunió de Govern i no de país". Encara que el Pacte Nacional pel Referèndum segueix finalment viu, la bretxa s'ha començat a obrir entre independentistes i comuns. 

”La reunió de partits de Govern subsumeix o substitueix l'espai de tots, que és el Pacte Nacional”, ha assenyalat el líder de Catalunya en Comú, criticant la governamentalització del referèndum. Domènech ha explicat que no havia parlat amb Carles Puigdemont després de l'anunci "sorprenent" de convocar, per la ràdio i amb un dia d'antelació, la reunió, però ha revelat que durant la setmana passada van instar el president a convocar el Pacte davant el nou cop de porta del PP a la consulta.

Una petició que li ha tornat a formular per considerar-la que "seria la millor resposta" a l'enrocament de Mariano Rajoy. "La millor manera d'aconseguir una referèndum és fer-lo des de la majoria del 80% del país que s'expressa en un espai transversal que és el Pacte Nacional pel Referèndum", ha comentat per argumentar la negativa dels comuns a assistir a la trobada.

"ESCOLTAR" EL GOVERN

Notícies relacionades

La cimera no només ha començat a trencar el matrimoni de conveniència entre Junts pel Sí i el partit d'Ada Colau, sinó que també ha marcat un nou episodi en el distanciament entre els comuns i podemistes després de la decisió del líder de PodemAlbano Dante Fachin, d'assistir a la reunió per "escoltar" la proposta de Puigdemont. Una postura amb què Fachin marca novament perfil propi i diferenciat davant els comuns, després de decidir trencar l'acord perquè Podem participés en l'assemblea fundacional de la confluència d'esquerres.

Malgrat aquest gest, les dues formacions han evitat aprofundir en el cisma i en la reunió Fachin ha coincidit amb Domènech a reclamar el retorn al Pacte Nacional i ha valorat molt positivament que finalment no s'hagi donat per tancada aquesta via. "El Pacte Nacional pel Referèndum és un espai del qual no podem prescindir", ha sentenciat el secretari general de Podem. Després de lamentar que no hi hagués hagut cap concreció sobre els plans del Govern per a la consulta, ha aprofitat per recordar que el "reférendum unilateral no és el nostre espai".