Podem concedeix la Medalla d'Or de Cadis a la Verge del Rosario

L'equip de José María González 'Kichi' justifica la mesura en el fet que ve emparada per 6.000 firmes ciutadanes

Pablo Iglesias va criticar Fernández Díaz per haver atorgar una distinció policial a la Verge de l'Amor

virgen-del-rosario

virgen-del-rosario

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Podem ha sigut en els últims temps un dels partits més crítics amb la concessió de mèrits i honors a figures religioses, apel·lant a la laïcitat de l’Estat. Però les coses canvien quan un arriba al poder. Ara, l’Ajuntament de Cadis, presidit per José María González Santos, 'Kich'i, ha concedit la Medalla d’Or de la ciutat a la Verge del Rosario, patrona de Cadis. El consistori argumenta que aquest honor es produeix pel suport popular, que va recollir 6.000 firmes ciutadanes per a aquest fi, i rebutja que es produeixi per un component religiós. La concessió de la Medalla d’Or de la ciutat va tirar endavant dijous passat a la Comissió d’Honors i Distincions i va ser ratificada per la corporació en el ple municipal. 

  

 De forma inusual en aquest mandat, Podem (a través del partit instrumental Per Cadis Si que Es Pot), PSOE, PP i Ciutadans van aconseguir posar-se d’acord per a l’aprovació d’aquest punt, que va comptar amb el vot en contra del soci de Govern, Guanyar Cadis en Comú (IU). La coalició d’esquerres va esgrimir que «al marge de les creences religioses de cada un», les quals va dir respectar «profundament», el reglament diu que només es pot atorgar la Medalla d’Or» a persones físiques o jurídiques i no a imatges o figures». I va subratllar el seu compromís «amb la laïcitat, des del respecte a les creences particulars, però des d’una posició coherent amb el que està definit» en el seu programa, segons van afegir en un comunicat. 

    

La decisió de González Santos, vinculat a títol personal a una de les confraries més populars de Cadis, la del Natzarè, ha suscitat no poques crítiques en alguns sectors de la ciutat, que incideixen en la incoherència del regidor gadità donat que sempre ha expressat el seu suport al laïcisme en les institucions públiques.

  

  De fet, el líder nacional de Podem, Pablo Iglesias, va ser una de les veus que més van retreure la concessió de la medalla policial a la Verge de l’Amor de Màlaga el 2014 –avalada a l’Audiència Nacional– amb l’argument que «donar una medalla a una Verge mentre els nostres agents estan sense armilles és vergonyós», com recordaven aquests dies les xarxes socials. Va ser l’exministre Jorge Fernández Díaz, de l’Opus Dei, qui va firmar l’ordre honorífica.

  

  En aquesta ocasió, des del consistori han justificat la concessió de la medalla en l’elevat component popular de la petició, iniciada pel prior de l’orde dels Dominics a la ciutat, i van rebutjar que darrere hi hagi un motiu religiós. «Es tracta d’una proposta que s’ha entregat a l’ajuntament i que ve avalada per més de 6.000 firmes de particulars, associacions de veïns, entitats ciutadanes i col·legis professionals», van explicar. 

MAGNA PROCESSÓ

Van recordar a més a més que la distinció arriba just en l’any en què se celebra el 150è aniversari del nomenament de la Verge del Rosario com a patrona de Cadis, que no obstant no comptava encara amb la medalla de la ciutat, i que de fet, el 24 de juny vinent se celebrarà una processó magna en què participaran més de deu imatges marianes, i en l’organització de la qual col·laborarà l’ajuntament. 

Notícies relacionades

    

Tot i això, la de la Verge del Rosario no és la primera medalla polèmica a la ciutat gaditana. La distinció, destinada a alabar la trajectòria de persones i institucions de la ciutat, va recaure el novembre de l’any 1975 en el dictador Francisco Franco. No se li va retirar fins al 2008. Durant les dues dècades de mandat del PP, la concessió de medalles a figures religioses va ser una pràctica habitual.