La Verge es queda amb la medalla

L'Audiència avala la concessió que va fer la Policia Nacional

Dos magistrats rebutgen que se li hagi atorgat la distinció policial

FE 3 El ministre Jorge Fernández Díaz rep la comunió.A dalt, la Vergede l’Amor.

FE 3 El ministre Jorge Fernández Díaz rep la comunió.A dalt, la Vergede l’Amor. / EFE/ PAULO CUNHA

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

L'Audiència Nacional ha avalat la concessió de la medalla de la Policia Nacional a la Mare de Déu Senyora Maria Santíssima de l'Amor per considerar que no va ser una decisió "ni irracional ni arbitrària", ja que va buscar recompensar valors que comparteix amb aquesta força de seguretat com són "la dedicació, l'esforç, la solidaritat i el sacrifici". La medalla va ser atorgada l'any passat pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i va ser recorreguda per l'Associació Europa Laica. La sentència compta amb el vot contrari de dos jutges.

El Ministeri de l'Interior va atorgar el febrer del 2014 la més alta distinció de la policia a la confraria Nostre Senyor Pare Jesús "el Ric" i Maria Santíssima de l'Amor amb què la Policia manté "una estreta col·laboració" des del juny del 1938 per Setmana Santa i perquè cada any allibera un penat.

Europa Laica es va oposar a aquesta decisió al subratllar que Espanya és un país aconfessional i per entendre que el premi es concedia a "una figura religiosa". No obstant, els jutges rebutgen aquesta posició al considerar que s'ha de tenir en compte la sociologia del país i a l'apuntar que la medalla ha sigut entregada a una confraria. 

PRECEDENTS

Notícies relacionades

Així mateix, els jutges assenyalen que ja s'han concedit amb anterioritat altres medalles a altres confraries com la del Natzarè el 2004 o Jesús del Perdón el 2010. Per això, sostenen que aquesta concessió busca una recompensa a "accions dignes d'emulació".

Una opinió que no és compartida pels magistrats de la sala del contenciós administratiu de l'Audiència Nacional que hi han votat en contra i que sostenen que "l'assistència a actes processionals o el privilegi d'alliberar un pres per Setmana Santa" no són motius "excepcionals" que aconsellin atorgar aquest premi perquè "no suposa un incentiu per als membres de la policia", com exigeix la llei.