EL REPTE INDEPENDENTISTA

La fiscalia prepara una querella per la licitació d'urnes per la Generalitat

Considera que s'han comès delictes de prevaricació, desobediència i malversació

El Govern català respon que no tolerarà "amenaces ni intimidacions"

La fiscalia prepara una querella per la compra d’urnes per part de la Generalitat. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / J. G. ALBALAT / MADRID / BARCELONA

La fiscalia no s’ha fet esperar. Tot just publicar-se ahir al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) l’acord marc per homologar empreses que optin a fabricar 8.000 urnes per a la celebració del referèndum independentista, el ministeri públic va anunciar que prepara una querella per actuar contra els responsables pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació de cabals públics, van informar fonts fiscals. Tot just conèixer-se aquestes intencions, la portaveu del Govern, Neus Munté, va proclamar que el Govern no tolerarà «amenaces i intimidacions» i va defensar la legalitat de la mesura, alhora que confiava que les empreses no es faran enrere.

La publicació del DOGC inclou l’anunci de licitació per a l’adquisició de les urnes necessàries per a la celebració del referèndum, vetat pel Tribunal Constitucional, encara que no ho esmenta expressament i es limita a al·ludir a la llei orgànica del règim electoral general de 1985, a la disposició transitòria segona de l’Estatut i a la llei orgànica del 1980 sobre regulació de les diferents modalitats de referèndum. També a les lleis catalanes de consultes populars per via de referèndum (2010) i de consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana (2014).

DESOBEDIÈNCIA

La querella serà interposada per la Fiscalia del TSJC, ja que qualsevol actuació encaminada a fer possible la celebració del referèndum que ha sigut vetat pel Tribunal Constitucional constitueix una desobediència a les seves resolucions. El que de moment no ha transcendit és contra qui es dirigeix, requisit imprescindible en querelles.

Neus Munté va defensar en conferència de premsa la legalitat de l’encàrrec i va afegir que el Govern garantirà la «llibertat» de les empreses per optar a aquesta compra. «Cap normativa prohibeix la compra d’urnes. Qui haurà de justificar aquesta decisió si s’investiga serà la mateixa fiscalia», va afirmar en un to de desafiament en què va reconèixer indirectament que l’encàrrec té a veure amb el referèndum: «Per fer un referèndum es necessiten urnes, i les urnes hi seran, no m’agrada parlar de plans b», va subratllar.

L’ENCÀRREC

Munté no va concretar si l’encàrrec definitiu el firmarà el Govern en ple, o quines mesures desplegarà la Generalitat si la fiscalia impedeix la compra. «Les següents decisions que es prenguin les anirem comunicant», es va limitar a apuntar.

L’anunci de la Conselleria de Governació, de tres pàgines, detalla que es tracta de dos lots en els quals invertirà un pressupost «merament orientatiu» de 200.000 euros: 184.000 euros per a «urnes electorals transparents» i 16.000 per a «urnes de cartró». 

Notícies relacionades

Les empreses que vulguin optar al concurs tenen 15 dies per presentar-s’hi, i l’anunci està firmat pel secretari general de la Conselleria, Francesc Esteve Balagué. Serà la primera vegada que la Generalitat disposa d’urnes pròpies i la licitació es presenta segons l’acord marc assolit per subministrar «urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana», segons el document.

Qui sí que ho té meridianament clar és la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría. Als passadissos del Senat, després de la sessió de control en la qual es va enfrontar amb Josep Lluís Cleries, Sáenz de Santamaría va afirmar que l’anunci, divendres passat, de la compra «d’urnes per al referèndum encaixa amb la dita jurídica ‘a confessió de part, relleu de prova’». És a dir, que molt poca cosa cal afegir després del reconeixement dels fets.