BARÒMETRE D'INTENCIÓ DE VOT

El CIS escurça l'avantatge del PP i col·loca el PSOE en segona posició

L'organisme públic atorga als conservadors una intenció de vot del 31,5%, i als socialistes, del 19,9%

El treball de camp es va fer després de formalitzar Susana Díaz la seva candidatura i enmig de la crisi institucional que va patir el PP a Múrcia

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan falten menys de dues setmanes per a les primàries del PSOE per elegir el nou secretari general del partit, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) detecta importants canvis en l'electorat. En el seu últim baròmetre, donat a conèixer aquest dimarts, l'organisme públic redueix l'avantatge del PP i torna a col·locar els socialistes, després de molts mesos, en segona posició, davant de Podem. Un PP a la baixa, segons l'enquesta, obtindria el 31,5% dels sufragis. El PSOE, el 19,9%. El partit morat i els seus satèl·lits territorials, el 19,7%. I Ciutadans, el 14,9%.

El treball de camp es va portar a terme entre l'1 i el 8 d'abril, coincidint amb el pas endavant de Susana Díaz per liderar el PSOESusana Díaz i amb la crisi institucional a Múrcia, que va comportar la caiguda del seu president, Pedro Antonio Sánchez, del PP.Pedro Antonio Sánchez No obstant, no avalua les conseqüències en el suport als conservadors del ‘cas Lezo’, que ha provocat l'ingrés a la presó de l'expresident de Madrid, Ignacio González Ignacio González (acusat d'organització criminal, prevaricació, malversació, suborn, blanqueig, frau i falsificació documental), així com la dimissió de la seva antecessora en el càrrec, Esperanza Aguirre.Esperanza Aguirre

En l'anterior estudi de l'organisme públic, fet al gener, el PP va obtenir el 33% del suport ciutadà, el mateix percentatge que a les eleccions del juny, amb Podem estancat però en segona posició (21,7%) i el PSOE remuntant lleument després de la seva traumàtica abstenció per permetre la continuïtat de Mariano Rajoy i evitar unes terceres generals (18,6%). Ciutadans, que com els socialistes millora posicions en aquest últim baròmetre, aconseguia llavors una intenció de vot del 12,4%.

LES CONCLUSIONS

El sondeig del CIS reflecteix que la corrupció sí que passa factura al PP, però sobre el PSOE no ofereix conclusions tan clares. Pels partidaris de Díaz, mostra que l'estratègia d'oposició portada a terme pel partit és l'adequada, així com que la candidatura de la presidenta d'Andalusia ha millorat les expectatives socialistes. Pels de Sánchez, la causa de la millora demoscòpica resideix en l'empenta mostrada per l'exlíder en els seus actes en la campanya de les primàries, i també en la creixent possibilitat que aquest torni a agafar el comandament perquè el partit recuperi la seva “credibilitat”.

En un dels barems als quals els experts demoscòpics atorguen més importància, el de vot més simpatia (els enquestats que assenyalen que votaran un partit més aquells que se sentin pròxims a aquestes sigles però encara no han decidit la seva papereta), el PP manté el seu avantatge amb un 20,2%, davant el 17,2% dels socialistes, el 17% de Podem i el 10,6% de Ciutadans.

Notícies relacionades

En intenció directa, que és la resposta espontània dels consultats sense tenir en compte més factors (com el record de vot, l'estimació dels líders, la confiança que susciten i l'opinió sobre la situació actual, entre altres), el PP aconsegueix un 18,5%, el PSOE un 13,4%, el partit morat el 14,1% i el taronja el 9,2%.

RESULTAT A CATALUNYA

A Catalunya, per una altra part, En Comú Podem tornaria a guanyar les generals, amb ERC a no gaire distància. Els primers obtindrien el 3,7% del total de vots a l'Estat. Els republicans, el 2,9%. I el PDECat, l'antiga Convergència, el 2%.