BARÒMETRE DEL CENTRE D'INVESTIGACIONS SOCIOLÒGIQUES

El PP se'n ressent i el PSOE escurça distàncies amb Podem, segons l'enquesta del CIS

Rajoy perd 1,5 punts en els primers dos mesos de govern en minoria

Els socialistes es beneficien en exclusiva del retrocés dels populars

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mariano Rajoy ja li han passat factura els primers mesos de govern en minoria, tot i que encara lleu. Segons el baròmetre de gener del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el PP se'n ressent i perdria un punt i mig respecte al sondeig del mes d'octubre, anterior a la investidura del president del Govern. El PSOE, en canvi, experimenta un important ascens d'un punt i mig, cosa que li permet retallar diferències amb Podem, la guerra interna del qual amb prou feines l'erosiona en estimació de vot. La pujada socialista també repercuteix en Ciutadans, que baixa mig punt.

Avui el PP tornaria a guanyar les eleccions generals amb el 33% dels vots, però just abans que Rajoy fos reelegit els populars se situaven en el 34,5%. El treball de camp d'aquesta enquesta es va efectuar del 2 al 12 de gener, coincidint amb la tornada a l'actualitat de l'accident del Iak-42 el 2003, que va costar la vida a 62 militars espanyols. En aquells dies també es va fer públic l'informe del Consell d'Estat que reconeixia la responsabilitat patrimonial del Ministeri de Defensa en la tragèdia i que va desembocar en la dimissió com a ambaixador del llavors ministre del ram Federico Trillo.

El punt i mig que retrocedeix el PP se l'adjudiquen els socialistes, que remunten després de la crisi que es va desfermar amb la dimissió de Pedro Sánchez i l'abstenció en la investidura de Rajoy. Ara obtindrien el 18,6%, quan a l'octubre estaven en el 17%. El sondeig també va coincidir amb l'esclat per Nadal de la bronca a les xarxes socials entre el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el seu secretari polític, Íñigo Errejón, i els seus respectius fidels.

EN COMÚ PODEM, A L'ALÇA

Notícies relacionades

Malgrat aquest conflicte, que encara persisteix, la formació morada i les seves confluències només perd una dècima en vot estimat i se situa en el 21,7%. No obstant, en intenció directa de vot (el vot sense 'cuina'), Units Podem cedeix molt més que la resta de confluències (En Comú Podem, Compromís i En Marea). De fet, la marca catalana, vencedora de les dues últimes eleccions generals, creix mig punt en vot directe.

Ciutadans, partit que acaba de renunciar al seu origen català i a la socialdemocràcia com a base ideològica (a favor del "liberalisme progressista") paga factura per la seva aliança amb el PP i retrocedeix del 12,8% al 12,4%.